In This Post we are  providing Chapter-9 Mechanical Properties of Solids NCERT MCQ for Class 11 Physics which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON MECHANICAL PROPERTIES OF SOLIDS

Question 1: Shearing strain is expressed by

  • a) angle of shear
  • b) decrease in volume
  • c) angle of twist
  • d) increase in volume

Answer: angle of shear

Question 2: A uniform cube is subjected to volume compression. If each side is decreased by 1%, then bulk strain is

  • a) 0.03
  • b) 0.02
  • c) 0.06
  • d) 0.01

Answer: 0.03

Question 3:

Assertion : Identical springs of steel and copper are equally stretched. More work will be done on the steel spring
Reason : Steel is more elastic than copper.

  • a) Assertion is correct, reason is correct; reason is a correct explanation for assertion
  • b) Assertion is correct, reason is correct; reason is not a correct explanation for assertion
  • c) Assertion is correct, reason is incorrect
  • d) Assertion is incorrect, reason is correct

Answer: Assertion is correct, reason is correct; reason is a correct explanation for assertion

Question 4: The Poisson’s ratio of a material is 0.5. If a force is applied to a wire of this material, there is a decrease in the cross-sectional area by 4%. The percentage increase in the length is

  • a) 4%
  • b) 2.5%
  • c) 2%
  • d) 1%

Answer: 4%

Question 5: Modulus of rigidity of ideal liquids is

  • a) zero
  • b) infinity
  • c) unity
  • d) some finite small non-zero constant value

Answer: zero

Question 6: Beyond the critical speed, the flow of fluids becomes

  • a) turbulent
  • b) streamline
  • c) steady
  • d) very slow

Answer: turbulent

Question 7: Streamline flow is more likely for liquids with

  • a) low density and high viscosity
  • b) low density and high viscosity
  • c) high density and high viscosity
  • d) high density and high viscosity

Answer: low density and high viscosity

Question 8For flow of a fluid to be turbulent

  • a) both
  • b) fluid should have high density
  • c) velocity should be large
  • d) None of these

Answer: both

Question 9: In Bernoulli’s theorem which of the following is conserved?

  • a) Energy
  • b) Mass
  • c) Linear momentum
  • d) Angular momentum

Answer: Energy

Question 10: A liquid is allowed to flow into a tube of truncated cone shape. Identify the correct statement from the following

  • a) the speed is low at the wider end and high at the narrow end.
  • b) the speed is high at the wider end and high at the narrow end
  • c) the speed is same at both ends in a stream line flow.
  • d) the liquid flows with uniform velocity in the tube.

Answer: the speed is low at the wider end and high at the narrow end.

Question 11: As the temperature of a liquid is raised, the coefficient of viscosity

  • a) decreases
  • b) increases
  • c) remains the same
  • d) may increase or decrease depending on the nature of liquid

Answer: decreases

Question 12: After terminal velocity is reached, the acceleration of a body falling through a fluid is

  • a) zero
  • b) equal to g
  • c) less than g
  • d) greater than g

Answer: zero

Question 13: Terminal velocity of ball depends on

  • a) density difference of liquid and ball
  • b) density of ball only
  • c) density of liquid only
  • d) area of the ball

Answer: density difference of liquid and ball

Question 14: Surface tension of a liquid is due to

  • a) cohesive force between molecules
  • b) adhesive force between molecules
  • c) electrical force between molecules
  • d) gravitational force between molecules

Answer: cohesive force between molecules

Question 15: If a soap bubble formed at the end of the tube is blown very slowly, then the graph between excess pressure inside the bubble with time will be a

  • a) parabolic curve sloping down
  • b) parabolic curve sloping up
  • c) straight line sloping down
  • d) straight line sloping up

Answer: parabolic curve sloping down


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.