In This Post we are  providing Chapter-8 Gravitation NCERT MCQ for Class 11 Physics which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON GRAVITATION

Question 1: Newton’s universal law of gravitation applies to

  • a) both small and big bodies
  • b) only valid for solar system
  • c) planets only
  • d) small bodies only

Answer: both small and big bodies

Question 2: The value of G varies with

  • a) None of these
  • b) radius of the planet
  • c) depth below the ground
  • d) height above the earth’s surface

Answer: None of these

Question 3: Force of gravitational attraction is least

  • a) at the equator
  • b) at the poles
  • c) at a point in between equator and any pole
  • d) None of these

Answer: at the equator

Question 4:

Assertion : If earth suddenly stops rotating about its axis, then the value of acceleration due to gravity will become same at all the places.
Reason : The value of acceleration due to gravity depends upon the rotation of the earth.

  • a) Assertion is correct, reason is incorrect
  • b) Assertion is incorrect, reason is correct
  • c) Assertion is correct, reason is correct; reason is not a correct explanation for assertion
  • d) Assertion is correct, reason is correct; reason is a correct explanation for assertion

Answer: Assertion is correct, reason is incorrect

Question 5: The height of the point vertically above the earth’s surface, at which acceleration due to gravity becomes 1% of its value at the earth’s surface is (Radius of the earth = R)

  • a) 9 R
  • b) 10 R
  • c) 20 R
  • d) 8 R

Answer: 9 R

Question 6: The speed of earth’s rotation about its axis is w. Its speed is increases to x times to make the effective acceleration due to gravity equal to zero at the equator. Then x is

  • a) 17
  • b) 34
  • c) 8.5
  • d) 1

Answer: 17

Question 7: Where will it be profitable to purchase one kilogram sugar?

  • a) At equator
  • b) At 40° latitude
  • c) At poles
  • d) At 45° latitude

Answer: At equator

Question 8: Earth is flattened at poles, bulged at the equator. This is due to

  • a) the centrifugal force is more at the equator than at the poles
  • b) the angular velocity of spinning about its axis is more at equator
  • c) the angular velocity of spinning about its axis is less at equator
  • d) earth revolves round the sun in an elliptical orbit

Answer: the centrifugal force is more at the equator than at the poles

Question 9: A particle is suspended from a spring and it stretches the spring by 1 cm on the surface of earth. By how much amount the same particle will stretch the same spring at a place 800 km above the surface of earth.

  • a) 0.79 cm
  • b) 1.38 cm
  • c) 2.38 cm
  • d) 1.59 cm

Answer: 0.79 cm

Question 10: Average density of the earth

  • a) is directly proportional to g
  • b) is inversely proportional to g
  • c) does not depend on g
  • d) is a complex function of g

Answer: is directly proportional to g

Question 11: If the earth were to rotates faster than its present speed, the weight of an object will

  • a) decrease at the equator but remain unchanged at the poles
  • b) remain unchanged at the equator but decrease at the poles
  • c) remain unchanged at the equator but increase at the poles
  • d) increase at the equator but remain unchanged at the poles

Answer: decrease at the equator but remain unchanged at the poles

Question 12: At what height from the ground will the value of g be the same as that in 10 km deep mine below the surface of earth?

  • a) 5 km
  • b) 15 km
  • c) 10 km
  • d) 20 km

Answer: 5 km

Question 13: The ratio of radii of earth to another planet is 2/3 and the ratio of their mean densities is 4/5. If an astronaut can jump to a maximum height of 1.5 m on the earth, with the same effort, the maximum height he can jump on the planet is

  • a) 0.8 m
  • b) 0.5 m
  • c) 1.25 m
  • d) 1 m

Answer: 0.8 m

Question 14: Consider Earth to be a homogeneous sphere. Scientist A goes deep down in a mine and scientist B goes high up in a balloon. The gravitational field measured by

  • a) each decreases at different rates
  • b) each decreases at the same rate
  • c) B goes on decreasing and that by A goes on increasing
  • d) A goes on decreasing and that by B goes on increasing

Answer: each decreases at different rates

Question 15: In some region, the gravitational field is zero. The gravitational potential in this region.

  • a) must be constant
  • b) must be zero
  • c) must be variable
  • d) cannot be zero

Answer: must be constant


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.