In This Post we are  providing Chapter-7 System of Particles and Rotational Motion NCERT MCQ for Class 11 Physics which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON SYSTEM OF PARTICLES AND ROTATIONAL MOTION

Question 1.
A body of M.I. 3 kg m² rotating with an angular velocity 2 rad/s has the same K.E. as a mass of 12 kg moving with
a velocity of
(a) 1 m/s
(b) 2 m/s
(c) 4 m/s
(d) 8 m/s

Answer: (a) 1 m/s

Question 2.
A particle performing uniform circular motion has angular momentum L. If its angular frequency is doubled and its kinetic energy halved, then the new angular momentum is

(a) L/2
(b) L/4
(c) 2 L
(d) 4 L

Answer: (b) L/4

Question 3.
A thin uniform, circular ring is rolling down an inclined plane of inclination 300 without slipping. Its linear acceleration along the inclined plane will be

(a) g/2
(b) g/3
(c) g/4
(d) 2g/3

Answer: (a) g/2

Question 4.
Moment of inertia depends on

(a) Distribution of particles
(b) Mass
(c) Position of axis of rotation
(d) All of these

Answer: (d) All of these

Question 5.
Calculate the M.I. of a thin uniform ring about an axis tangent to the ring and in a plane of the ring, if its M.I. about an axis passing through the center and perpendicular to plane is 4 kg m²
.
(a) 12 kg m²
(b) 3 kg m²
(c) 6 kg m²
(d) 9 kg m²

Answer: (c) 6 kg m²

Question 6.
If a body is rotating about an axis, passing through its center of mass then its angular momentum is directed along its

(a) Radius
(b) Tangent
(c) Circumference
(d) Axis of rotation

Answer: (d) Axis of rotation

Question 7.
A solid cylinder of mass 20 kg, has length 1 metre and radius 0.5m. then its momentum of inertia in kg m² about its geometrical axis is

(a) 2.5
(b) 5
(c) 1.5
(d) 3

Answer: (a) 2.5

Question 8.
A particle moves on a circular path with decreasing speed. Choose the correct statement.

(a) Angular momentum remains constant.
(b) Acceleration is towards the center.
(c) Particle moves on a spiral path with decreasing radius.
(d) The direction of angular momentum remains constant.

Answer: (d) The direction of angular momentum remains constant.

Question 9.
The M.I. of uniform circular disc about a diameter is I. its M.I. about an axis perpendicular to its plane passing through a point on its rim will be

(a) 4 I
(b) 6 I
(c) 8 I
(d) 9 I

Answer: (b) 6 I

Question 10.
Which is the wrong relation from the following?

(a) t = I a
(b) F = ma
(c) L = I w
(d) I = t a

Answer: (d) I = t a

Question 11.
A solid sphere is rotating in free space. If the radius of the sphere is increased keeping mass same, which one of the following will not be affected?

(a) Moment of inertia
(b) Angular momentum
(c) Angular velocity
(d) Rotational kinetic energy

Answer: (b) Angular momentum

Question 12.
A particle moves on a circular path with decreasing speed. Choose the correct statement.

(a) Angular momentum remains constant.
(b) Acceleration is towards the center.
(c) Particle moves on a spiral path with decreasing radius.
(d) The direction of angular momentum remains constant.

Answer: (d) The direction of angular momentum remains constant.

Question 13.
A body of M.I. 3 kg m² rotating with an angular velocity 2 rad/s has the same K.E. as a mass of 12 kg moving with a velocity of
(a) 1 m/s
(b) 2 m/s
(c) 4 m/s
(d) 8 m/s

Answer: (a) 1 m/s

Question 14.
A hollow cylinder and a solid cylinder having different mass diameter are released from rest simultaneously from the of an inclined plane. Which will reach the bottom first?

(a) solid cylinder
(b) cant be determined without knowing their masses
(c) hollow cylinder
(d) cant be determined without knowing their diameters

Answer: (a) solid cylinder

Question 15.
Which is the wrong relation from the following?

(a) t = I a
(b) F = ma
(c) L = I w
(d) I = t a

Answer: (d) I = t a



Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.