In This Post we are  providing Chapter-6 Work , Energy and Power NCERT MCQ for Class 11 Physics which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON WORK, ENERGY AND POWER

Question 1: Which of the following must be known in order to determine the power output of an automobile?

  • a) Work performed and elapsed time of work
  • b) Force exerted and distance of motion
  • c) Mass and amount of work performed
  • d) Final velocity and height

Answer: Work performed and elapsed time of work

Question 2A vehicle is moving with a uniform velocity on a smooth horizontal road, then power delivered by its engine must be

  • a) increasing
  • b) zero
  • c) uniform
  • d) decreasing

Answer: increasing

Question 3: How much water, a pump of 2 kW can raise in one minute to a height of 10 m, take g = 10 m/s2?

  • a) 1200
  • b) 100
  • c) 2000
  • d) 1000

Answer: 1200

Question 4: The engine of a vehicle delivers constant power. If the vehicle is moving up the inclined plane then, its velocity

  • a) must remain constant
  • b) must increase
  • c) must decrease
  • d) may increase, decrease or remain same

Answer: must remain constant

Question 5: A body projected vertically from the earth reaches a height equal to earth’s radius before returning to the earth. The power exerted by the gravitational force is greatest

  • a) at the instant just before the body hits the earth
  • b) at the highest position of the body
  • c) it remains constant all through
  • d) at the instant just after the body is projected

Answer: at the instant just before the body hits the earth

Question 6: When the force retards the motion of body, the work done is

  • a) negative
  • b) zero
  • c) positive
  • d) None of these

Answer: negative

Question 7: A man pushes a wall and fails to displace it, he does

  • a) no work at all
  • b) positive but not maximum work
  • c) negative work
  • d) maximum positive work

Answer: no work at all

Question 8: A boy carrying a box on his head is walking on a level road from one place to another is doing no work. This statement is

  • a) correct
  • b) incorrect
  • c) partly correct
  • d) cannot say

Answer: correct

Question 9: No work is done if

  • a) All of these
  • b) force and displacement are mutually perpendicular
  • c) force is zero
  • d) displacement is zero

Answer: All of these

Question 10: A particle is taken round a circle by application of force. The work done by the force is

  • a) Zero
  • b) positive non–zero
  • c) negative non–zero
  • d) None of these

Answer: Zero

Question 11:  Assertion : The work done in moving a body over a closed loop is zero for every force in nature.

Reason : Work done depends on nature of force

  • a) Assertion is correct, reason is correct; reason is not a correct explanation for assertion
  • b) Assertion is correct, reason is incorrect
  • c) Assertion is incorrect, reason is correct.
  • d) Assertion is correct, reason is correct; reason is a correct explanation for assertion

Answer: Assertion is correct, reason is correct; reason is not a correct explanation for assertion

Question 12: If a motorcyclist skids and stops after covering a distance of 15 m. The stopping force acting on the motorcycle by the road is 100 N, then the work done by the motorcycle on the road is

  • a) Zero
  • b) 750J
  • c) –1500 J
  • d) 1500 J

Answer: Zero

Question 13: A ball moves in a frictionless inclined table without slipping. The work done by the table surface on the ball is

  • a) zero
  • b) positive
  • c) negative
  • d) None of these

Answer: zero

Question 14: A spring of spring constant 5 × 103 N/m is stretched initially by 5 cm from the unstretched position. Then the work required to stretch it further by another 5 cm is

  • a) 18.75 J
  • b) 25.00 J
  • c) 6.25 J
  • d) 12.50 J

Answer: 18.75 J

Question 15: A boy pushes a toy box 2.0 m along the floor by means of a force of 10 N directed downward at an angle of 60º to the horizontal. The work done by the boy is

  • a) 10 J
  • b) 12 J
  • c) 8 J
  • d) 6 J

Answer: 10 J


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.