In This Post we are  providing Chapter-6 Linear Inequalities NCERT MCQ for Class 11 Math  which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON LINEAR INEQUALITIES

Question 1.
Sum of two rational numbers is ______ number.

(a) rational
(b) irrational
(c) Integer
(d) Both 1, 2 and 3

Answer: (a) rational

Question 2.
If x² = -4 then the value of x is

(a) (-2, 2)
(b) (-2, ∞)
(c) (2, ∞)
(d) No solution

Answer: (d) No solution

Question 3.
Solve: (x + 1)² + (x² + 3x + 2)² = 0

(a) x = -1, -2
(b) x = -1
(c) x = -2
(d) None of these

Answer: (b) x = -1

Question 4.
If (x + 3)/(x – 2) > 1/2 then x lies in the interval

(a) (-8, ∞)
(b) (8, ∞)
(c) (∞, -8)
(d) (∞, 8)

Answer: (a) (-8, ∞)

Question 5.
The region of the XOY-plane represented by the inequalities x ≥ 6, y ≥ 2, 2x + y ≤ 10 is

(a) unbounded
(b) a polygon
(c) none of these
(d) exterior of a triangle

Answer: (c) none of these

Question 6.
The interval in which f(x) = (x – 1) × (x – 2) × (x – 3) is negative is

(a) x > 2
(b) 2 < x and x < 1
(c) 2 < x < 1 and x < 3
(d) 2 < x < 3 and x < 1

Answer: (d) 2 < x < 3 and x < 1

Question 7.
If -2 < 2x – 1 < 2 then the value of x lies in the interval

(a) (1/2, 3/2)
(b) (-1/2, 3/2)
(c) (3/2, 1/2)
(d) (3/2, -1/2)

Answer: (b) (-1/2, 3/2)

Question 8.
The solution of the inequality |x – 1| < 2 is

(a) (1, ∞)
(b) (-1, 3)
(c) (1, -3)
(d) (∞, 1)

Answer: (b) (-1, 3)

Question 9.
If | x − 1| > 5, then

(a) x∈(−∞, −4)∪(6, ∞]
(b) x∈[6, ∞)
(c) x∈(6, ∞)
(d) x∈(−∞, −4)∪(6, ∞)Answer

Answer: (d) x∈(−∞, −4)∪(6, ∞)

Question 10.
The solution of |2/(x – 4)| > 1 where x ≠ 4 is

(a) (2, 6)
(b) (2, 4) ∪ (4, 6)
(c) (2, 4) ∪ (4, ∞)
(d) (-∞, 4) ∪ (4, 6)

Answer: (b) (2, 4) ∪ (4, 6)

Question 11.
If (|x| – 1)/(|x| – 2) ‎≥ 0, x ∈ R, x ‎± 2 then the interval of x is

(a) (-∞, -2) ∪ [-1, 1]
(b) [-1, 1] ∪ (2, ∞)
(c) (-∞, -2) ∪ (2, ∞)
(d) (-∞, -2) ∪ [-1, 1] ∪ (2, ∞)

Answer: (d) (-∞, -2) ∪ [-1, 1] ∪ (2, ∞)

Question 12.
The solution of the -12 < (4 -3x)/(-5) < 2 is

(a) 56/3 < x < 14/3
(b) -56/3 < x < -14/3
(c) 56/3 < x < -14/3
(d) -56/3 < x < 14/3

Answer: (d) -56/3 < x < 14

Question 13.
If x² = -4 then the value of x is

(a) (-2, 2)
(b) (-2, ∞)
(c) (2, ∞)
(d) No solution

Answer: (d) No solution

Question 14.
Solve: |x – 3| < 5

(a) (2, 8)
(b) (-2, 8)
(c) (8, 2)
(d) (8, -2)

Answer: (b) (-2, 8)

Question 15.
The graph of the inequations x ≥ 0, y ≥ 0, 3x + 4y ≤ 12 is

(a) none of these
(b) interior of a triangle including the points on the sides
(c) in the 2nd quadrant
(d) exterior of a triangle

Answer: (b) interior of a triangle including the points on the sides



Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.