In This Post we are  providing Chapter-5 Laws of Motion NCERT MCQ for Class 11 Physics which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON LAWS OF MOTION

Question 1: Physical independence of force is a consequence of

  • a) first law of motion
  • b) third law of motion
  • c) second law of motion
  • d) all of these

Answer: first law of motion

Question 2: A reference frame attached to the earth

  • a) cannot be an inertial frame because earth is revolving round the sun
  • b) is an inertial frame by definition
  • c) is an inertial frame because Newton’s laws are applicable
  • d) is an inertial frame because the earth is rotating about its own axis

Answer: cannot be an inertial frame because earth is revolving round the sun

Question 3: The direction of impulse is

  • a) same as that of the net force
  • b) opposite to that of the net force
  • c) same as that of the final velocity
  • d) same as that of the initial velocity

Answer: same as that of the net force

Question 4: When a body is stationary

  • a) the combination of forces acting on it balances each other
  • b) the body is in vacuum
  • c) the force acting on it is not in contact with it
  • d) there is no force acting on it

Answer: the combination of forces acting on it balances each other

Question 5: When an elevator cabin falls down, the cabin and all the bodies fixed in the cabin are accelerated with respect to

  • a) man standing on earth
  • b) ceiling of elevator
  • c) floor of elevator
  • d) man standing in the cabin

Answer: man standing on earth

Question 6: A monkey is climbing up a rope, then the tension in the rope

  • a) must be equal to the force applied by the monkey on the rope
  • b) must be less than the force applied by the monkey on the rope.
  • c) must be greater than the force applied by the monkey on the rope.
  • d) may be equal to, less than or greater the force applied by the monkey on the rope.

Answer: must be equal to the force applied by the monkey on the rope

Question 7: If two masses (M & m) are connected on a horizontal plane and a force is applied on the combination, then the tension T depends on

  • a) whether force is applied on M or m
  • b) the force applied on the system
  • c) Can’t be predicted.
  • d) None of these

Answer: whether force is applied on M or m

Question 8: A spring balance is attached to the ceiling of a lift. A man hangs his bag on the spring and the spring reads 49 N, when the lift is stationary. If the lift moves downward with an acceleration of 5 m/s2, the reading of the spring balance will be

  • a) 24 N
  • b) 74 N
  • c) 15 N
  • d) 49 N

Answer: 24 N 

Question 9: Identify the correct statement from the following

  • a) Friction does not depend on the area in contact
  • b) Friction is always less than the applied force
  • c) Friction depends on the volume of body
  • d) Friction depends on the area of contact.

Answer: Friction does not depend on the area in contact

Question 10: The coefficient of static friction between two surfaces depends upon

  • a) the normal reaction
  • b) the shape of the surface in contact
  • c) the magnitude of applied force
  • d) None of these

Answer: the normal reaction

Question 11: If the applied force is doubled, then coefficient of friction is

  • a) not changed
  • b) tripled
  • c) halved
  • d) doubled

Answer: not changed

Question 12: Which of the following statements about friction is true?

  • a) Kinetic friction is always greater than rolling friction
  • b) Frictional force is proportional to the area of contact between the two surfaces
  • c) Frictional force cannot accelerate a body
  • d) Friction can be reduced to zero

Answer: Kinetic friction is always greater than rolling friction

Question 13: A block of mass 0.1kg is held against a wall applying a horizontal force of 5 N on the block. If the coefficient of friction between the block and the wall is 0.5, the magnitude of the frictional force acting on the block is:

  • a) 0.98 N
  • b) 4.9 N
  • c) 0.49 N
  • d) 2.5 N

Answer: 0.98 N

Question 14 : What are the effects if force is acting on a moving body in a direction perpendicular to the direction of motion

  • a) The direction of motion changes
  • b) All of these
  • c) The acceleration changes uniformly
  • d) The speed changes uniformly

Answer: The direction of motion changes

Question 15: On a banked road, which force is essential to provide the necessary centripetal force to a car to take a turn while driving at the optimum speed?

  • a) Component of normal reaction
  • b) Component of frictional force
  • c) Both
  • d) None of these

Answer: Component of normal reaction


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.