In This Post we are  providing Chapter -4 Chemical bonding and Molecular Structure NCERT MCQ for Class 11 Chemistry which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON CHEMICAL BONDING AND MOLECULAR STRUCTURE

Question 1: Cation and anion combines in a crystal to form following type of compound

  • a) ionic
  • b) covalent
  • c) metallic
  • d) dipole-dipole

Answer: ionic

Question 2: Electrovalence of calcium and chlorine respectively is

  • a) + 2, – 1
  • b) 1, – 2
  • c) + 1, – 1
  • d) + 2, – 2

Answer: + 2, – 1

Question 3: When a metal atom combines with non-metal atom, the non-metal atom will

  • a) gain electrons and increase in size
  • b) gain electrons and increase in size
  • c) lose electrons and increase in size
  • d) lose electrons and decrease in size

Answer: gain electrons and increase in size

Question 4: In N2 molecule, the number of electrons shared by each nitrogen atom is

  • a) 3
  • b) 2
  • c) 5
  • d) None of these

Answer: 3

Question 5: The lowest energy structure is the one with the ______ formal charges on the atoms.

  • a) smallest
  • b) highest
  • c) zero
  • d) negative

Answer: smallest

Question 6: In the cyanide ion, the formal negative charge is on

  • a) N
  • b) C
  • c) Both C and N
  • d) Resonate between C and N

Answer: N

Question 7: What are the exceptions of the octet rule ?

  • a) All of these
  • b) Expanded octet of the central atom
  • c) An odd number of electrons on central atom
  • d) The incomplete octet of central atom

Answer: All of these

Question 8: In which of the following molecules octet rule is not followed?

  • a) NO
  • b) CH4
  • c) NH3
  • d) CO2

Answer: NO

Question 9: Among the following the electron deficient compound is

  • a) BCl3
  • b) PCl5
  • c) CCl4
  • d) BeCl2

Answer: BCl3

Question 10: Which of the following is the electron deficient molecule?

  • a) B2H6
  • b) PH3
  • c) SiH4
  • d) None of these

Answer: B2H6

Question 11: Which of the following compounds does not follow the octet rule for electron distribution?

  • a) PCl5
  • b) H2O
  • c) PH3
  • d) PCl3

Answer: PCl5

Question 12: Which of the following pairs will form the most stable ionic bond ?

  • a) Mg and F
  • b) Na and F
  • c) Na and Cl
  • d) Li and F

Answer: Mg and F

Question 13: Which of the following methods is used for measuring bond length ?

  • a) All of these
  • b) Spectroscopic techniques
  • c) Electron-diffraction
  • d) X-ray diffraction

Answer: All of these

Question 14: _______ is measured as the radius of an atom’s core which is in contact with the core of an adjacent atom in a bonded situation.

  • a) Covalent radius
  • b) Ionic radius
  • c) Bond length
  • d) van der Waal’s radius

Answer: Covalent radius

Question 15All the bond lengths of sulphur – oxygen in sulphate ion, are equal because of:

  • a) resonance
  • b) symmetry
  • c) high electronegativity of oxygen
  • d) None of these

Answer: resonance


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.