In This Post we are  providing Chapter-2 Units and Measurement NCERT MCQ for Class 11 Physics which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON UNITS AND MEASUREMENT

Question 1 :  One second is defined to be equal to

  • a) 9192631770 periods of the cesium clock
  • b) 1650763.73 periods of the cesium clock
  • c) 652189.63 periods of the krypton clock
  • d) 1650763.73 periods of the krypton clock

Answer :  9192631770 periods of the cesium clock

Question 2 :  One yard in SI unit is equal to

  • a) 0.9144 metre
  • b) 1.0936 kilometre
  • c) 1.9144 metre
  • d) 0.09144 kilometre

Answer :  0.9144 metre

Question 3 :  One pico farad is equal to

  • a) 10–12 farad
  • b) 10–24 farad
  • c) 10–18 farad
  • d) 10–6 farad

Answer :  10–12 farad

Question 4 :  ‘Torr’ is the unit of

  • a) pressure
  • b) volume
  • c) density
  • d) flux

Answer :  pressure

Question 5 :  Very large distances such as the distance of a Planet or a star from Earth can be measured by

  • a) Parallax method
  • b) All of these
  • c) Millikan’s oil drop method
  • d) Spectrograph

Answer :  Parallax method

Question 6 :  Joule second is a unit of

  • a) angular momentum
  • b) torque
  • c) energy
  • d) power

Answer :  angular momentum

Question 7 :  Temperature can be expressed as derived quantity in terms of

  • a) None of these
  • b) mass and time
  • c) length and mass
  • d) length, mass and time

Answer :  None of these

Question 8 :  Unit of specific resistance is

  • a) ohm – m
  • b) ohm/m
  • c) ohm m3
  • d) ohm/m2

Answer :  ohm – m

Question 9 :  Unit of magnetic moment is

  • a) ampere–metre2
  • b) weber–metre2
  • c) ampere–metre
  • d) weber/metre

Answer :  ampere–metre2

 

Question 10 :  Dimensional analysis can be applied to

  • a) All of these
  • b) to convert from one system of units to another
  • c) deduce relations among the physical quantities
  • d) check the dimensional consistency of equations

Answer :  All of these

Question 11 :  The dimensions of pressure is equal to

  • a) energy per unit volume
  • b) energy
  • c) force
  • d) force per unit volume

Answer :  energy per unit volume

Question 12 :  Which is dimensionless?

  • a) Force/acceleration
  • b) Velocity/acceleration
  • c) Energy/work
  • d) Volume/area

Answer :  Force/acceleration

Question 13 :  The dimensions of torque are

  • a)
  • b)
  • c)
  • d)

Answer :

Question 14 :  The division of energy by time is X. The dimensional formula of X is same as that of

  • a) power
  • b) electric field
  • c) momentum
  • d) torque

Answer :  power

Question 15 :  Which of the following is a dimensional constant?

  • a) Gravitational constant
  • b) Dielectric constant
  • c) Refractive index
  • d) Relative density

Answer :  Gravitational constant


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.