In This Post we are  providing Chapter-15 Waves NCERT MCQ for Class 11 Physics which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON WAVES

Question 1: The property of a medium necessary for wave propagation is

  • a) All of the above
  • b) Elasticity
  • c) Inertia
  • d) Low resistance

Answer: All of the above

Question 2: The ratio of the speed of a body to the speed of sound is called

  • a) Mach number
  • b) Sonic index
  • c) Doppler ratio
  • d) Refractive index

Answer: Mach number

Question 3: Sound waves transfer

  • a) both energy and momentum
  • b) only energy not momentum
  • c) momentum
  • d) energy

Answer: both energy and momentum

Question 4: The reason for introducing Laplace correction in the expression for the velocity of sound in a gaseous medium is

  • a) no change in the heat of the medium during the propagation of the sound through it
  • b) no change in the temperature of the medium during the propagation of the sound through it
  • c) change in the pressure of the gas due to the compression and rarefaction
  • d) change in the volume of the gas

Answer: no change in the heat of the medium during the propagation of the sound through it

Question 5: Which of the following changes at an antinode in a stationary wave?

  • a) Neither pressure nor density
  • b) Both pressure and density
  • c) Pressure only
  • d) Density only

Answer: Neither pressure nor density

Question 6What is the effect of humidity on sound waves when humidity increases?

  • a) Speed of sound waves is more
  • b) Speed of sound waves is less
  • c) Speed of sound waves remains same
  • d) Speed of sound waves becomes zero

Answer: Speed of sound waves is more 

Question 7: Which of the following statements is/are correct about the standing wave?

I. In a standing wave the disturbance produce is confined to the region where it is produced.
II. In a standing wave, all the particles cross their mean position together.
III. In a standing wave, energy is transmitted from one region of space to other

  • a) I and II
  • b) Only II
  • c) Only III
  • d) I, II and III

Answer: I and II

Question 8: The rate of transfer of energy in a wave depends

  • a) directly on the square of the wave amplitude and square of the wave frequency
  • b) directly on the square of the wave amplitude and root of the wave frequency
  • c) directly on the wave amplitude and square of the wave frequency
  • d) None of these

Answer: directly on the square of the wave amplitude and square of the wave frequency

Question 9: If vibrations of a string are to be increased by a factor of two, then tension in the string must be made

  • a) twice
  • b) eight times
  • c) half
  • d) four times

Answer: twice

Question 10: The fundamental frequency of a closed end organ pipe is n. Its length is doubled and radius is halved. Its frequency will become nearly

  • a) n/2
  • b) n/3
  • c) n
  • d) 2 n

Answer: n/2

Question 11: The fundamental frequency of an organ pipe is 512 Hz. If its length is increased, then frequency will

  • a) decrease
  • b) increase
  • c) remains same
  • d) cannot be predicted

Answer: decrease

Question 12: What is the effect of increase in temperature on the frequency of sound produced by an organ pipe?

  • a) increases
  • b) no effect
  • c) decreases
  • d) erratic change

Answer: increases

Question 13: Frequencies of sound produced from an organ pipe open at both ends are

  • a) even and odd harmonics
  • b) only odd harmonics
  • c) only even harmonics
  • d) only fundamental note

Answer: even and odd harmonics

Question 14: closed organ pipe (closed at one end) is excited to support the third overtone. It is found that air in the pipe has

  • a) four nodes and four antinodes
  • b) four nodes and three antinodes
  • c) three nodes and four antinodes
  • d) three nodes and three antinodes

Answer: four nodes and four antinodes

Question 15: If there are six loops for 1 m length in transverse mode of Melde’s experiment., the no. of loops in longitudinal mode under otherwise identical conditions would be

  • a) 3
  • b) 6
  • c) 12
  • d) 8

Answer: 3


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.