In This Post we are  providing Chapter-14 Oscillations NCERT MCQ for Class 11 Physics which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON OSCILLATIONS

Question 1: Select the incorrect statement(s) from the following.

I. A simple harmonic motion is necessarily periodic.
II. A simple harmonic motion may be oscillatory
III. An oscillatory motion is necessarily periodic

  • a) II and III
  • b) I and II
  • c) I only
  • d) I and III

Answer: II and III

Question 2: Suppose a tunnel is dug along a diameter of the earth. A particle is dropped from a point, a distance h directly above the tunnel, the motion of the particle is

  • a) oscillatory
  • b) simple harmonic
  • c) parabolic
  • d) non-periodic

Answer: oscillatory

Question 3: The graph plotted between the velocity and displacement from mean position of a particle executing SHM is

  • a) ellipse
  • b) straight line
  • c) circle
  • d) parabola

Answer: ellipse

Question 4: A body executing linear simple harmonic motion has a velocity of 3 m/s when its displacement is 4 cm and a velocity of 4 m/s when its displacement is 3 cm. What is the amplitude of oscillation ?

  • a) 5 cm
  • b) 7.5 cm
  • c) 10 cm
  • d) 12.5 cm

Answer: 5 cm

Question 5: 

Assertion : A particle executing simple harmonic motion comes to rest at the extreme positions .

Reason : The resultant force on the particle is zero at these positions

  • a) Assertion is correct, reason is incorrect
  • b) Assertion is incorrect, reason is correct
  • c) Assertion is correct, reason is correct; reason is not a correct explanation for assertion
  • d) Assertion is correct, reason is correct; reason is a correct explanation for assertion

Answer: Assertion is correct, reason is incorrect

Question 6: The total energy of a particle executing S.H.M. is proportional to

  • a) square of amplitude of motion
  • b) velocity in equilibrium position
  • c) frequency of oscillation
  • d) displacement from equilibrium position

Answer: square of amplitude of motion

Question 7: Which of the following is true about total mechanical energy of SHM ?

  • a) It is never zero
  • b) It is always zero
  • c) It is zero at extreme position
  • d) It is zero at mean position.

Answer: It is never zero

Question 8: 

Assertion : The graph of total energy of a particle in SHM w.r.t. position is a straight line with zero slope.

Reason : Total energy of particle in SHM remains constant throughout its motion.

  • a) Assertion is correct, reason is correct; reason is a correct explanation for assertion
  • b) Assertion is correct, reason is correct; reason is not a correct explanation for assertion
  • c) Assertion is correct, reason is incorrect
  • d) Assertion is incorrect, reason is correct.

Answer: Assertion is correct, reason is correct; reason is a correct explanation for assertion

Question 9: A body executes simple harmonic motion. The potential energy (P.E.), the kinetic energy (K.E.) and total energy (T.E.) are measured as a function of displacement x. Which of the following statement is true?

  • a) K.E. is maximum when x = 0.
  • b) T.E. is zero when x = 0.
  • c) K.E. is maximum when x is maximum
  • d) P.E. is maximum when x = 0.

Answer: K.E. is maximum when x = 0.

Question 10: The total energy of the particle executing simple harmonic motion of amplitude A is 100 J. At a distance of 0.707 A from the mean position, its kinetic energy is

  • a) 50 J
  • b) 100 J
  • c) 12.5 J
  • d) 25 J

Answer: 50 J

Question 11: When the displacement of a particle executing simple harmonic motion is half of its amplitude, the ratio of its kinetic energy to potential energy is

  • a) 3 : 1
  • b) 1 : 2
  • c) 2 : 1
  • d) 1 : 3

Answer: 3 : 1

Question 12: If the maximum velocity and acceleration of a particle executing SHM are equal in magnitude, the time period will be

  • a) 6.28 sec
  • b) 12.56 sec
  • c) 3.14 sec
  • d) 1.57 sec

Answer: 6.28 sec

Question 13: A simple pendulum oscillates in air with time period T and amplitude A. As the time passes

  • a) T remains same and A decreases
  • b) T decreases and A is constant
  • c) T increases and A is constant
  • d) T and A both decrease

Answer: T remains same and A decreases

Question 14: Which of the following will change the time period as they are taken to moon?

  • a) A simple pendulum
  • b) A torsional pendulum
  • c) A physical pendulum
  • d) A spring-mass system

Answer: A simple pendulum

Question 15: For an oscillating simple pendulum, the tension in the string is

  • a) maximum at mean position
  • b) constant throughout the motion
  • c) cannot be predicted
  • d) maximum at extreme position

Answer: maximum at mean position


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.