In This Post we are  providing Chapter-14 Mathematical Reasoning NCERT MCQ for Class 11 Math which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON MATHEMATICAL REASONING

Question 1.
The connective in the statement 2 + 7 > 9 or 2 + 7 < 9 is

(a) and
(b) or
(c) >
(d) <

Answer: (b) or

Question 2.
Which of the following is not a negation of the statement A natural number is greater than zero
(a) A natural number is not greater than zero
(b) It is false that a natural number is greater than zero
(c) It is false that a natural number is not greater than zero
(d) None of these

Answer: (c) It is false that a natural number is not greater than zero.

Question 3.
Which of the following is the conditional p → q

(a) q is sufficient for p
(b) p is necessary for q
(c) p only if q
(d) if q then p

Answer: (c) 6 is a natural number

Question 4.
The contra-positive of the statement If a triangle is not equilateral, it is not isosceles is

(a) If a triangle is not equilateral, it is not isosceles
(b) If a triangle is equilateral, it is not isosceles
(c) If a triangle is not equilateral, it is isosceles
(d) If a triangle is equilateral, it is isosceles

Answer: (d) If a triangle is equilateral, it is isosceles

Question 5.
Which of the following is a statement

(a) I will go tomorrow
(b) She will come today
(c) 3 is a prime number
(d) Tomorrow is Friday

Answer: (c) 3 is a prime number

Question 6.
The contra-positive of the statement if p then q is

(a) if ~p then q
(b) if p then ~q
(c) if q then p
(d) if ~q then ~p

Answer: (d) if ~q then ~p

Question 7.
Which of the following is not a statement

(a) The product of (-1) and 8 is 8
(b) All complex number are real number
(c) Today is windy day
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 8.
If (p or q) is true, then

(a) p is true and q is false
(b) p is true and q is true
(c) p is false and q is true
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 9.
Which of the following statement is a conjunction

(a) Ram and Shyam are friends
(b) Both Ram and Shyam are friends
(c) Both Ram and Shyam are enemies
(d) None of these

Answer: (d) None of these

Question 10.
Which of the following is a compound statement

(a) Sun is a star
(b) I am a very strong boy
(c) There is something wrong in the room
(d) 7 is both odd and prime number.

Answer: (d) 7 is both odd and prime number.

Question 11.
Which of the following is a statement

(a) x is a real number
(b) Switch of the fan
(c) 6 is a natural number
(d) Let me go

Answer: (c) 6 is a natural number

Question 12.
Which of the following is not a statement

(a) 8 is less than 6.
(b) Every set is finite set.
(c) The sun is a star.
(d) Mathematics is fun.

Answer: (d) Mathematics is fun.

Question 13.
Which of the following is true

(a) A prime number is either even or odd
(b) √3 is irrational number.
(c) 24 is a multiple of 2, 4 and 8
(d) Everyone in India speaks Hindi.

Answer: (d) Everyone in India speaks Hindi.

Question 14.
If (p and q) is false then

(a) p is true and q is false
(b) p is false and q is false
(c) p is false and q is true
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above

Question 15.
The converse of the statement p ⇒ q is

(a) p ⇒ q
(b) q ⇒ p
(c) ~p ⇒ q
(d) ~q ⇒ p

Answer: (b) q ⇒ p



Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.