In This Post we are  providing Chapter-13 Kinetic Energy NCERT MCQ for Class 11 Physics which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON KINETIC ENERGY

Question 1: In kinetic theory of gases, it is assumed that molecules

  • a) have same mass but negligible volume
  • b) have different mass as well as volume
  • c) have same volume but mass can be different
  • d) have same mass but can have different volume

Answer: have same mass but negligible volume

Question 2: The internal energy of a gram-molecule of an ideal gas depends on

  • a) pressure alone
  • b) volume alone
  • c) temperature alone
  • d) both on pressure as well as temperature

Answer: pressure alone

Question 3: The phenomenon of Browninan movement may be taken as evidence of

  • a) kinetic theory of matter
  • b) electromagnetic theory of radiation
  • c) corpuscular theory of light
  • d) photoelectric phenomenon

Answer: kinetic theory of matter

Question 4: According to kinetic theory of gases, at absolute zero temperature

  • a) molecular motion stops
  • b) liquid hydrogen freezes
  • c) liquid helium freezes
  • d) water freezes

Answer: molecular motion stops

Question 5: At a given temperature the force between molecules of a gas as a function of intermolecular distance is

  • a) first decreases and then increases
  • b) always increases
  • c) always decreases
  • d) always constant

Answer: first decreases and then increases 

Question 6: For Boyle’s law to hold, the gas should be

  • a) perfect and of constant mass and temperature
  • b) real and of constant mass and temperature
  • c) perfect and constant temperature but variable mass
  • d) real and constant temperature but variable mass

Answer: perfect and of constant mass and temperature

Question 7: Boyle’ law is applicable for an

  • a) isothermal process
  • b) isochoric process
  • c) adiabatic process
  • d) isobaric process

Answer: isothermal process

Question 8: The deviation of gases from the behavior of ideal gas is due to

  • a) attraction of molecules
  • b) absolute scale of temp
  • c) covalent bonding of molecules
  • d) colourless molecules

Answer: attraction of molecules

Question 9: In a mixture of gases at a fixed temperature

  • a) heavier molecule has lower average speed
  • b) lighter molecule has lower average speed
  • c) heavier molecule has higher average speed
  • d) None of these

Answer: heavier molecule has lower average speed

Question 10: The average kinetic energy of gas molecules depends upon which of the following factor?

  • a) Temperature of the gas
  • b) Nature of the gas
  • c) Volume of the gas
  • d) None of these

Answer: Temperature of the gas

Question 11: The temperature of a gas is a measure of

  • a) the average kinetic energy of the gaseous molecules
  • b) the average potential energy of the gaseous molecules
  • c) the average distance between the molecules of the gas
  • d) the size of the molecules of the gas

Answer: the average kinetic energy of the gaseous molecules

Question 12: In the isothermal expansion of 10g of gas from volume V to 2V the work done by the gas is 575J. What is the root mean square speed of the molecules of the gas at that temperature?

  • a) 499m/s
  • b) 532m/s
  • c) 520m/s
  • d) 398m/s

Answer: 499m/s

Question 13: In a diatomic molecules, the rotational energy at a given temperature

  • a) obeys Maxwell’s distribution
  • b) have the same volue for all molecules
  • c) equals the translational kinetic energy for each molecule
  • d) None of these

Answer: obeys Maxwell’s distribution

Question 14: Cooking gas containers are kept in a lorry moving with uniform speed. The temperature of the gas molecules inside will.

  • a) remains the same
  • b) decrease for some and increase for others
  • c) decrease
  • d) increase

Answer: remains the same

Question 15: Pressure exerted by a gas is

  • a) directly proportional to the density of the gas
  • b) directly proportional to the square of the density of the gas
  • c) inversely proportional to the density of the gas
  • d) independent of density of the gas

Answer: directly proportional to the density of the gas


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.