In This Post we are  providing Chapter-11 Thermal Properties of Matter NCERT MCQ for Class 11 Physics which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON THERMAL PROPERTIES OF MATTER

Question 1: 

Assertion: The triple point of water is a standard fixed point in modern thermometry.
Reason: The triple point of a substance is unique i.e. it occurs at one particular set of values of pressure and temperature

  • a) Assertion is correct, reason is correct; reason is a correct explanation for assertion
  • b) Assertion is incorrect, reason is correct
  • c) Assertion is correct, reason is correct; reason is not a correct explanation for assertion
  • d) None of these

Answer: Assertion is correct, reason is correct; reason is a correct explanation for assertion

Question 2: A metal sheet with a circular hole is heated. The hole

  • a) gets larger
  • b) gets deformed
  • c) gets smaller
  • d) None of these

Answer: gets larger

Question 3: A solid ball of metal has a spherical cavity inside it. The balln is heated. The volume of cavity will

  • a) increase
  • b) decrease
  • c) remain unchanged
  • d) have its shape changed

Answer: increase

Question 4:

Assertion : Water kept in an open vessel will quickly evaporate on the surface of the moon.
Reason : The temperature at the surface of the moon is much higher than boiling point of the water.

  • a) Assertion is correct, reason is incorrect
  • b) None of these
  • c) Assertion is correct, reason is correct; reason is not a correct explanation for assertion
  • d) Assertion is correct, reason is correct; reason is a correct explanation for assertion

Answer: Assertion is correct, reason is incorrect

Question 5: Consider the following statements and select the correct statement(s).

I. Water can never be boiled without heating.
II. Water can be boiled below room temperature by lowering the pressure.
III. On releasing the excess pressure water refreezes into ice.

  • a) II and III
  • b) I only
  • c) II only
  • d) I and II

Answer: II and III

Question 6: Two marks on a glass rod 10 cm apart are found to increase their distance by 0.08 mm when the rod is heated from 0°C to 100°C. A flask made of the same glass as that of rod measures a volume of 1000 cc at 0°C. The volume it measures at 100°C in cc is

  • a) 1002.4
  • b) 1008.2
  • c) 1004.2
  • d) 1006.4

Answer: 1002.4

Question 7: Mass of water which absorbs or emits the same amount of heat as is done by the body for the same rise or fall in temperature is known as

  • a) water equivalent of the body
  • b) latent heat capacity of the body
  • c) specific heat capacity of the body
  • d) thermal capacity of the body

Answer: water equivalent of the body

Question 8: Heat is transmitted from higher to lower temperature through actual mass motion of the molecules in

  • a) convection
  • b) radiation
  • c) conduction
  • d) None of these

Answer: convection

Question 9: Good absorbers of heat are

  • a) good emitters
  • b) non-emitters
  • c) poor emitters
  • d) highly polished

Answer: good emitters

Question 10: Three bodies A, B and C have equal area which are painted red, yellow and black respectively. If they are at same temperature, then

  • a) emissive power of C is maximum
  • b) emissive power of A is maximum
  • c) emissive power of B is maximum
  • d) emissive power of A, B and C are equal.

Answer: emissive power of C is maximum

Question 11: Sweet makers do not clean the bottom of cauldron because

  • a) black and rough surface absorbs more heat
  • b) absorption power of black and bright surface is more.
  • c) transmission power of black and rough surface is more.
  • d) emission power of black and bright surface is more

Answer: black and rough surface absorbs more heat

Question 12: 4200 J of work is required for

  • a) increasing the temperature of 100 g of water through 10°C
  • b) increasing the temperature of 1 kg of water through 10°C
  • c) increasing the temperature of 500 g of water through 10°C
  • d) increasing the temperature of 10 g of water through 10°C

Answer: increasing the temperature of 100 g of water through 10°C

Question 13: The latent heat of vaporization of a substance is always

  • a) greater than its latent heat of fusion
  • b) less than its latent heat of fusion
  • c) greater than its latent heat of sublimation
  • d) equal to its latent heat of sublimation

Answer: greater than its latent heat of fusion

Question 14: Which of the following statements regarding specific heat capacity of a substance are correct ? It depends on

I. mass of substance.
II. nature of substance.
III. temperature of substance.
IV. volume of substance.

  • a) II and III
  • b) None of these
  • c) I and II
  • d) III and IV

Answer: II and III

Question 15: A quantity of heat required to change the unit mass of a solid substance, from solid state to liquid state, while the temperature remains constant, is known as

  • a) latent heat of fusion
  • b) sublimation
  • c) latent heat
  • d) hoar frost

Answer: latent heat of fusion


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.