NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 fractions with Answers. MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Knowing Our Numbers Class 6 Maths MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well

 

Chapter- 7 Fractions Class 6th Maths Important Questions & MCQS

MCQ

Question 1.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers 1


(a) 14
(b) 34
(c) 12
(d) 18

Answer

Answer: (a)


Question 2.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers 2
(a) 14
(b) 12
(c) 13
(d) 18

Answer

Answer: (b)


Question 3.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers 3
(a) 14
(b) 12
(c) 34
(d) none of these

Answer

Answer: (c)


Question 4.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers 4
(a) 14
(b) 12
(c) 18
(d) none of these

Answer

Answer: (c)


Question 5.
The fraction representing the shaded portion is
MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions with Answers 5
(a) 12
(b) 14
(c) 13
(d) 16

Answer

Answer: (d)


Question 6.
What fraction of ₹ 1 is 50 paise?
(a) 12
(b) 14
(c) 18
(d) 110

Answer

Answer: (a)


Question 7.
What fraction of ₹ 1 is 25 paise?
(a) 12
(b) 14
(c) 18
(d) 110

Answer

Answer: (b)


Question 8.
What fraction of an hour is 30 minutes?
(a) 14
(b) 12
(c) 13
(d) 15

Answer

Answer: (b)


Question 9.
What fraction of a day is 12 hours?
(a) 12
(b) 14
(c) 13
(d) 16

Answer

Answer: (a)


Question 10.
Which of the following is a proper fraction?
(a) 12
(b) 54
(c) 32
(d) 92

Answer

Answer: (a)


Question 11.
Which of the following is a proper fraction?
(a) 01
(b) 52
(c) 74
(d) 113

Answer

Answer: (a)


Question 12.
Which of the following is a proper fraction whose numerator is 1 and denominator is 3?
(a) 13
(b) 16
(c) 19
(d) 112

Answer

Answer: (a)


Question 13.
Which of the following is an improper fraction?
(a) 23
(b) 34
(c) 45
(d) 54

Answer

Answer: (d)


Question 14.
Which of the following is an improper fraction?
(a) 14
(b) 38
(c) 113
(d) 25

Answer

Answer: (c)


Question 15.
Express 52 as a mixed fraction.
(a) 1 12
(b) 2 12
(c) 3 12
(d) 4 12

Answer

Answer: (b)


Question 16.
Express 94 as a mixed fraction.
(a) 2 14
(b) 3 14
(c) 4 14
(d) 5 14

Answer

Answer: (a)

Important Questions

Question 1.
Represent the following fractions on number line.
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 2.
Write the fractions showing the shaded portions:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
(a) Shaded portion represents 14
Shaded portion represents 26

Question 3.
Colour the part according to the fraction given:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 4.
Identify the proper and improper fractions:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Proper fractions are: 5612 and 34
Improper fractions are: 72115 and 65

Question 5.
What fraction of these circles have ‘x’ in them?
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fraction of the circles with ‘x’ in the given figure = 58.

Question 6.
Write all the natural numbers from 1 to 15. What fraction of them are prime numbers?
Solution:
Natural numbers from 1 to 15 are 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 and 15 Prime numbers from 1 to 15 are 2, 3, 5, 7, 11, 13, i.e., 6 prime numbers.
∴ Fraction of prime numbers = 615

Question 7.
Identify the like fractions from the following:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
23 and 13 have the same denominator.
∴ 23 and 13 are the like fractions.

Question 8.
Identify the unlike fractions from the following:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
25 , 27 and 16 have different denominators.
∴ 25 , 27 and 16 are unlike fractions.

Question 9.
Convert the following improper fractions into mixed fraction.
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 10.
Convert the following mixed fractions into improper fractions:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Fractions Class 6 Extra Questions Short Answer Type

Question 11.
Write the following fractions in ascending order:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Here, the numerators of all the fractions are same.
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 12.
Write any
(a) three proper and three improper fractions with denominator 7.
(b) two proper and two improper fractions with numerator 9.
Solution:
(a) Proper fractions with denominator 7 are: 27 , 37 and 57
Improper fractions with denominator 7 are: 97 , 117 and 136

(b) Proper fractions with numerator 9 are:
911 and 917
Improper fractions with numerator 9 are:
92 and 95

Question 13.
Compare the following fractions:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 14.
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
LCM of 12, 16 and 24 is 48
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 15.
Find the sum of 123 and 325.
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 16.
Subtract 234 from 418.
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 17.
Insert > or < to make each of the following true.
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Fractions Class 6 Extra Questions Higher Order Thinking Skills (HOTS)

Question 18.
Find the difference between the greatest and the smallest fractions.
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Solution:
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Question 19.
Simran painted 23 of the wall space in her room. Her brother Rahul helped and painted 15 of the wall space. How much did they paint together? What part of the whole space is left unpainted?
Solution:
Space of the wall painted by Simran = 23
Space of the wall painted by Rahul = 15
Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7

Fractions Class 6 Extra Questions Maths Chapter 7


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.