Class 6th English Honeysuckle

NCERT Solutions for Class 6 English are solved by experts  in order to help students to obtain excellent marks in their annual examination. All the questions and answers that are present in the CBSE NCERT Books has been included in this page. We have provided all the Class 6 English NCERT Important Questions & MCQs (Honeysuckle, A Pact With the Sun) with a detailed explanation i.e., we have solved all the question with step by step solutions in understandable language. So students having great knowledge over NCERT Solutions Class 6 English can easily make a grade in their board exams.

Chapter 5 Where Do All the Teachers Go?

MCQ Questions 

Question 1.
The child poet wonders
(a) why the teachers do not have dress code
(b) if teachers live in ordinary houses
(c) If he could be a teacher
(d) if the teachers ever sleep

Answer

(b) if teachers live in ordinary houses


Question 2.
The poet refuses to believe
(a) that teachers go home after work
(b) that teachers are no superstars
(c) that they do not do domestic work
(d) that they watch movies

Answer

(a) that teachers go home after work


Question 3.
For him, teachers are
(a) weak
(b) strong
(c) perfect
(d) no role-models

Answer

(c) perfect


Question 4.
No teacher can ever
(a) be a role-model
(b) make mistakes in spellings
(c) be hardworking
(d) hit children

Answer

(b) make mistakes in spellings


Question 5.
It is only children who can
(a) wear unclean clothes
(b) shout like mad men
(c) never lose their books
(d) behave unruly

Answer

(a) wear unclean clothes


Question 6.
In stanza two, pick their noses means
(a) dig their noses
(b) use fingers to remove mucus from the nose
(c) touch their nose
(d) hit their nose

Answer

(b) use fingers to remove mucus from the nose


Question 7.
The things that normal people do are
(a) they do not live with their children
(b) they wear only formal dress
(c) they relax at home
(d) they get up early In the mornings

Answer

(c) they relax at home


Question 8.
The speaker finds it hard to believe that his teachers are
(a) great men
(b) ordinary people
(c) learned
(d) educated

Answer

Answer: (b) ordinary people


Question 9.
The speaker thinks that the teachers are always
(a) in pyjamas
(b) dressed like a teacher
(c) in party-wears
(d) shabbily dressed

Answer

Answer: (b) dressed like a teacher


Question 10.
The speaker feels teachers have no time for
(a) studies
(b) teaching
(c) learning
(d) teachers

Answer

Answer: (d) teachers


Question 11.
According to the poem the students are much impressed by their
(a) parents
(b) soldiers
(c) policemen
(d) teachers

Answer

Answer: (d) teachers


Question 12.
The speaker is discussing of the things for which the children are often
(a) praised
(b) punished
(c) awarded
(d) advised

Answer

Answer: (b) punished


(1)

Where do all the teachers go
When it’s four O’ clock?
Do they live in houses
And do they wash their socks?
Do they wear pajamas
And do they watch TV?

Question 1.
The name of the poet is
(a) Peter Dixon
(b) L.M. Haul
(c) Harry Behn
(b) Y-Yeh-Shure

Answer

(a) Peter Dixon


Question 2.
The poem is about what a child wants to know about
(a) his home
(b) his parents
(c) his teachers
(d) his school

Answer

(c) his teachers


Question 3.
The speaker finds it difficult to believe that his teachers are
(a) great men
(b) ordinary people
(c) learned
(d) educated

Answer

(b) ordinary people


Question 4.
The speaker thinks that the teachers are always
(a) In pyjamas
(b) dressed like a teacher
(c) in party-wears
(d) Shabbily dressed

Answer

(b) dressed like a teacher


Question 5.
The speaker feels teachers have no time for
(a) studies
(b) teaching
(c) learning
(d) entertainment

Answer

(d) entertainment


(2)

Arid do they pick their noses
The same as you and me?
Do they live with other people
Have they mums and dads?
And were they ever children
And were they ever bad?

Question 1.
They’ In the passage refers to
(a) teachers
(b) students
(c) parents
(d) villagers

Answer

(a) teachers


Question 2.
According to the speaker plucking nose’ is
(a) good
(b) bad
(c) serious
(d) ill-mannered

Answer

(d) ill-mannered


Question 3.
The speaker finds It difficult to believe that the teachers are
(a) great people
(b) ordinary people
(c) very learned
(d) rich

Answer

(b) ordinary people


Question 4.
The passage shows that the students are much Impressed by their
(a) parents
(b) soldiers
(c) policemen
(d) teachers

Answer

(d) teachers


Question 5.
The phrase pick nos& means to
(a) touch the nose
(b) blow the nose
(c) pull mucus from the nose
(d) scratch the nose

Answer

(c) pull mucus from the nose


(3)

Did they ever. never spell right
Did they ever make mistakes?
Were they punished in the comer
If they pinched the chocolate flakes ?
Did they ever lose their hymn books
Did they ever leave their greens?
Did they scrabble on the desk tops

Question 1.
In the passage we have some one talking about
(a) the children
(b) the teachers
(c) how the children think
(d) what the teachers think

Answer

(c) how the children think


Question 2.
The speaker is talking of the things for which the children are often
(a) praised
(b) punished
(c) awarded
(d) advised

Answer

(b) punished


Question 3.
The speaker seems to think that the behaviour of the teachers is such that they appear to be the people who are
(a) good
(b) bad
(c) decent
(d) out of the world

Answer

(c) decent


Question 4.
The passage shows that the students have a habit of writing on
(a) paper
(b) books
(c) walls
(d) desks

Answer

(d) desks


Question 5.
The words ever’ and never’ are
(a) adverbs
(b) verbs
(c) nouns
(d) adjectives

Answer

(a) adverbs


(4)

Did they wear old dirty jeans ?
I’ll follow one back home today
I’ll find out what they do
There I’ll put it in a poem
That they can read to you.

Question 1.
This passage has been taken from the poem
(a) A House, A Home
(b) The Kite
(c) Beauty
(d) Where do All the Teachers Go?

Answer

(d) Where do All the Teachers Go?


Question 2.
The speaker of this passage is
(a) the poet
(b) Achilles
(c) a student
(c) the headmaster

Answer

(c) a student


Question 3.
They’ In the poem refers to
(a) the teachers
(b) the people
(c) the children
(d) the students

Answer

(a) the teachers


Question 4.
‘You’ In the poem refers to
(a) the teachers
(b) the people
(c) the children
(d) the students

Answer

(d) the students


Question 5.
The adjective form of ‘poem’ is
(a) poet
(b) poetic
(c) poetry
(d) poems

Answer

(b) poetic

Important Questions 

Question 1.
Why does the poet want to know where the teachers go at four o’clock?
Answer:
The poet wanted to know where the teachers go at four o’clock because this is the time when school got over.

Question 2.
What are the things normal people do that the poet talks about?
Answer:
Normal people go home after work. They relax in their houses wearing an informal dress and watch T.V. They live with their parents and children. Normal people commit mistakes. Sometimes they are seen wearing dirty clothes also.

Question 3.
What does he imagine about?
(a) where teachers live?
(b) what they do at home?
(c) the people with whom they live?
(d) Their activities when they were children in school?
Answer:
(a) In house
(b) Washed their socks, wore pyjamas, picked their noses, and watched TV.
(c) Lived with other people and if they also had mother and fathers.
(d) They were also bad made mistakes, never spelled right and were punished in the comer for pinching the chocolate flakes. They lost their hymn books scribbled on the desk tops or wore old dirty jeans.

Question 4.
Why does the poet wonder if teachers also do things that other people do?
Answer:
The poet wonders because the teachers do not appear to him as normal human beings. They seem to be so perfect that they cannot make the mistakes or do chores which ordinary people do.

Question 5.
How does the poet plan to find out? What will he do once he finds out?
Answer:
The poet plans to follow one of the teachers on the way back home that day to find out what they did. Once he succeeds in doing so, he would compose it into a poem, which then those teachers would read to their students.

Question 6.
What do you think these phrases from the poem mean?
(i) punished in the comer
(ii) leave their greens.
Answer:
(i) getting punishment of standing in the comer of the class room.
(ii) Greens refer to cooked green vegetable leaves. Children do not like to eat them.

Where Do All the Teachers Go Extra Questions and Answers Reference to Context

Question 1.
Where do all the teachers go
When it’s four o’clock?
Do they live in houses

And do they wash their socks?
Do they wear Pyjamas
And do they watch TV?

Explanation
The poet enquires about the place where the teachers go at 4 o’ clock. He asks if they live in houses and do petty chores like washing their socks. Do the teachers wear pyjamas and watch TV like everyone does?

(i) What is the name of the poet?
(ii) About whom does the poet want to know?
(iii) Why did he mention ‘pyjamas’?
(iv) What does he want to know about the teacher?
(v) What is the idea behind the question of the child?
Answer:
(i) Peter Dixon is the name of the poet.
(ii) The poet wants to know about the teachers.
(iii) Teachers are always dressed nice and wearing pyjamas is a common man’s habit. So he asks if teachers live ordinary life too.
(iv) He wants to know about the activities of the teacher.
(v) The teachers live an ideal life so it is difficult for the poet to believe that teachers live like common people.

Question 2.
And do they pick their noses
The same as you and me?
Do they live with other people

Have they mums and dads?
And were they ever children
And were they ever bad?

Explanation
The poet asks whether teachers pick their noses as most of the children do. He asks if they have parents and how were they as children. Did they ever behaved badly?

(i) What is the name of poem?
(ii) Who are ‘they’ referred to is the extract?
(iii) What was difficult to believe for teachers?
(iv) Why did the poet mention ‘pick their noses’?
(v) Give antonym of pick
Answer:
(i) Where do all the teachers go?
(ii) ‘They’ is referred to the teachers.
(iii) The poet fails to imagine teachers as ‘ill mannered’ as he himself is.
(iv) ‘Picking of the nose’ is done by ill-mannered children. The poet finds it hard to believe for teacher.
(v) Reject

Question 3.
Did they ever, never spell right
Did they ever make mistakes?
Were they punished in the comer
If they pinched the chocolate flakes?

Did they ever lose their hymn books
Did they ever leave their greens?
Did they scribble on the desk tops
Did they wear old dirty jeans?

Explanation
The poet questioned whether the teachers have ever committed mistakes and at young age were they also used to write wrong spelling. Were they ever punished for pinching chocolate flakes. The questions raised about losing a hymn book. And leaving green vegetables in plate. Did they ever write on desk tops. Wearing dirty jeans is also a concern for the child.

Questions
(i) Whom does the poet refer to in the above line?
(ii) What are the things for which a child is punished?
(iii) What is the general habits of children?
(iv) Why was the poet concerned about dirty clothes?
(v) What is the meaning of ‘scribble’?
Answer:
(i) The poet refers to teacher.
(ii) Children are often punished for incorrect spellings, pinching chocolate flakes, for leaving vegetables.
(iii) The children often leave vegetables in plates and scribble on desks.
(iv) The poet always see their teachers nicely dressed so it was unacceptable to him to think of worn and dirty clothes.
(v) Write.


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.