Class 6th English Honeysuckle

NCERT Solutions for Class 6 English are solved by experts  in order to help students to obtain excellent marks in their annual examination. All the questions and answers that are present in the CBSE NCERT Books has been included in this page. We have provided all the Class 6 English NCERT Important Questions & MCQs (Honeysuckle, A Pact With the Sun) with a detailed explanation i.e., we have solved all the question with step by step solutions in understandable language. So students having great knowledge over NCERT Solutions Class 6 English can easily make a grade in their board exams.

Chapter 2 The Kite Class

MCQ Questions

Question 1.
A new kite looks:
(a) pale in the bright light
(b) bright in the blue sky
(c) lovely with Its colours
(d) attractive but sober

Answer

(b) bright in the blue sky


Question 2.
It soars high due to:
(a) the power of the wind
(b) the absence of the wind
(c) the dream of a winner
(d) favourable breeze

Answer

(a) the power of the wind


Question 3.
‘Sails like a ship’ is a:
(a) Metaphor
(b) Alliteration
(c) Simile
(d) Rhythm

Answer

(c) Simile


Question 4.
When the wind falls:
(a) the kite dies
(b) the kite seems to rest
(c) the kite lifts itself
(d) the kite sleeps

Answer

(b) the kite seems to rest


Question 5.
The master pulls the string back as:
(a) others are pulling him back
(b) he feels uncomfortable
(c) the string slackens
(d) he was disturbed

Answer

(c) the string slackens


Question 6.
When a new wind blows, it:
(a) refreshes the soul of the kite
(b) fills the wings of the kite
(c) lifts the kite itself
(d) changes the mood

Answer

(b) fills the wings of the kite


Question 7.
Find the antonym of the word ‘bright’.
(a) dark
(b) shine
(c) movement
(d) clear

Answer

Answer: (a) dark


Question 8.
Give synonym for the word ‘slack’.
(a) loose
(b) tight
(c) easy
(d) slim

Answer

Answer: (a) loose


Question 9.
Find a word which rhymes with ‘crest’ in the given lines.
(a) chair
(b) below
(c) hollow
(d) rest

Answer

Answer: (d) rest


Question 10.
“And up it goes” who is being referred to in the poem?
(a) kite
(b) bird
(c) leaf
(d) smoke

Answer

Answer: (a) kite


Question 11.
‘Breeze’ is associated with …
(a) water
(b) wind
(c) mountain
(d) snow

Answer

Answer: (b) wind


(1)

How bright on the blue
Is a kite when it’s new!
With a dive and a dip
It snaps Its tail
Then soars like a ship
With only a sail
As over tides
Of wind It rides.
Climbs to the crest

1. This passage has been taken from the poem
(a) A House, A Home
(b) The Kite
(c) The Quarrel
(d) Beauty

Answer

(b) The Kite


Question 2.
The author of the poem is
(a) Harry Behn
(b) L.M. Haul
(c) Eleanor Farj eon
(d) E-Yeh-Shure

Answer

(a) Harry Behn


Question 3.
Anewkitels
(a) blue
(b) heavy
(c) bright
(d) light

Answer

(c) bright


Question 4.
The kite dives and dips in
(a) water
(b)sea
(c) river
(d) the sky

Answer

(d) the sky


Question 5.
The word ‘tides’ here means
(a) string
(b) waves
(c) currents
(d) water

Answer

(c) currents


(2)

Of a gust and pulls.
Then seems to rest
As wind falls
When string goes slack
You wind It back
And run until
A new breeze blows
And Its wings fill
And up It goes!

Question 1.
The poem is about
(a) the wind
(b) string
(c) kite
(d) gust and pulls

Answer

(c) kite


Question 2.
Seems to rest’ here means that it his still
(a) on the ground
(b) In the sky
(c) In water
(d) In the tree

Answer

(b) In the sky


Question 3.
The string Is wound when
(a) it goes slack
(b) the kite is flying high
(c) the wind blows
(d) the kite Is torn

Answer

(a) it goes slack


Question 4.
Until the new wind blows
(a) it is very hot
(b) the string is being unwound
(c) the string is slack
(d) the string is wound

Answer

(d) the string is wound


Question 5.
The opposite of the word ‘falls’ is
(a) rises
(b) gets up
(c) blows
(d) winds

Answer

(c) blows


(3)

How bright on the blue
is a kite when it’s new!
But a raggeder thing
You never will see
When it flaps on a string
In the top of a free.

Question 1.
The ‘blue’ In the passage means
(a) blue colour
(b) blue kite
(c) thesky
(d)thesea

Answer

(c) thesky


Question 2.
The bright’ refers to
(a) the blue
(b) the kite
(c) a string
(d) a tree

Answer

(b) the kite


Question 3.
A kite becomes a rag when
(a) It Is on a string
(b) It Is on the blue
(c) It is stuck In a tree
(d) It is above the tree

Answer

(c) It is stuck In a tree


Question 4.
The kite flaps on a string when
(a) it is stuck
(b) It is In the sky
(c) it is torn
(d) It Is new

Answer

(a) it is stuck


Question 5.
The word ‘flaps’ means the same as
(a) flares
(b) flies
(c) frees
(d) flutters

Answer

(d) flutters

Important Questions

Question 1.
List out the action words in the poem, dive, dip, snaps.
Find out the meaning of these words.
Answer:
Soars, rides, climbs, pulls, falls, run, blows, goes, see flaps, fill.
Student should consult “Word Meaning” For meanings of these words.

Question 2.
Read these lines from the poem Then soars like a ship
With only a sail
The movements of the tailless kite is compared to a ship with a sail. This is called a simile. Can you suggest what who the following actions may be compared to?
He runs like (a) …………
He eats like (b) …………
She sings like (c) …………..
It shines like (d) …………..
It flies like (e) ………………
Answer:
(a) horse snail
(b) elephant
(c) canary
(d) diamond
(e) a bird.

Question 3.
Try to make a kite with your friends. Collect the things required for such as colour paper/ newspaper thread, glue, a thin stick that can be bent. After making the kite see if you can fly it.
Answer:
Do it yourself.

The Kite Tree Extra Questions and Answers Reference of Context

Question 1.
How bright on the blue
Is a kite when it’s new!
With a dive and a dip
It snaps its tail
Then soars like a ship
With only a sail
As over tides
Of wind it rides,
Climbs to the crest
Of a gust and pulls,
Then seems to rest

Explanation

A kite attracts and fascinates its viewer by its beauty. The beauty of being new and fluttering in the bright sky. Its dives and dips trailed by its tail is a treat to watch. It rides the wind as does a ship soars on the waves in an ocean. The flow of wind takes away the ship sailing with one sail is compared with the flight of a kite. Ships travels on tide so does a kite fly on wind. It goes up and down as flows the wind.

(i) What does the opening line suggests?
(ii) What makes the tail ‘snap’?
(iii) What does the ‘soar’ mean?
(iv) When is ‘crest’ reached?
(v) Who ‘seems to rest’ when wind slows down?
Answer:
(i) The opening lines suggests that it was a new kite.
(ii) Due to dipping of kite in the air makes the tail ‘snap’.
(iii) The meaning of‘soar’is rise.
(iv) The ‘crest’ is reached when wind blow.
(v) The kite seems to rest when the wind slows down.

Question 2.
As over tides
Of wind it rides,
Climbs to the crest
Of a gust and pulls,
Then seems to rest
As wind falls
When string goes slack
You wind it back
And run until
A new breeze blows

Explanation
When the string starts loosening up one should wind it back to avoid entangling of it. When the wind starts blowing again, it flies again. The poet compares it with the wings of a bird.

(i) What does the word ‘slack’ means?
(ii) What change ‘a new breeze’ brings to the kite?
(iii) Whose ‘wings’ fill and goes up?
(iv) What one can do when string gets lose?
(v) Give the antonym of ‘blow’.
Answer:
(i) The word ‘slack’ mean is loose.
(ii) A new breeze brings changes as it makes it fly high.
(iii) Wings of kites fill and goes up.
(iv) When string gets loose, one must wind it back.
(v) Calm.

Question 3.
And its wings fill
And up it goes!
How bright on the blue
Is a kite when it’s new!
But a raggeder thing
You never will see
When it flaps on a string
In the top of a tree.

Explanation

When a kite comes down, it gets stuck up and tom in tree. Sometimes only the sound of its flapping is heard. One might not see it when it is tom yet it flutters because of the wind.

(i) Name the poet of the. poem.
(ii) What is the name of the poem?
(iii) What happens when string gets lose?
(iv) What can’t be ‘seen by the reader?
(v) What is the meaning of ‘raggeder’?
Answer:
(i) The name of the poet is Herry Behn.
(ii) The name of the poem is The kite
(iii) fWhen its strings struck up in branches, it starts flapping.
(iv) The reader can’t see the tom kite.
(v) Rags


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.