In This Post we are  providing Chapter-1 Physical World NCERT MCQ for Class 11 Physics which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON PHYSICAL WORLD

Question 1 :  Which of the following is true regarding the physical science?

  • a) Both
  • b) The study of matter are conducted at atomic or ionic levels
  • c) None of these
  • d) They deal with non-living things

Answer :  Both

Question 2 :  The scientific principle involves in production of ultra high magnetic fields is

  • a) super conductivity
  • b) photoelectric effect
  • c) digital logic
  • d) laws of thermodynamics

Answer :  super conductivity

Question 3 :  Louis de-Broglie is credited for his work on

  • a) matter waves
  • b) law of distribution of velocities
  • c) electromagnetic theory
  • d) theory of relativity

Answer :  matter waves

Question 4 :  Madam Marie Curie won Nobel Prize twice which were in the field of

  • a) Physics and chemistry
  • b) Physics only
  • c) Chemistry only
  • d) Biology only

Answer :  Physics and chemistry

Question 5 :  Scientific way of doing things involve

  • a) All of the above
  • b) hypothesising a possible theory
  • c) collecting data
  • d) identifying the problem

Answer :  All of the above

Question 6 :  The exchange particles for the electromagnetic force are

  • a) photons
  • b) gravitons
  • c) gluons
  • d) mesons

Answer :  photons

Question 7 :  Which of the following is the weakest force?

  • a) Gravitational force
  • b) None of these
  • c) Nuclear force
  • d) Electromagnetic force

Answer :  Gravitational force

Question 8 :

Assertion : Electromagnetic force is much stronger than the gravitational force.
Reason : Electromagnetic force dominates all phenomena at atomic and molecular scales

  • a) Assertion is correct, reason is correct; reason is a correct explanation for assertion.
  • b) Assertion is correct, reason is correct; reason is not a correct explanation for assertion
  • c) Assertion is correct, reason is incorrect
  • d) Assertion is incorrect, reason is correct

Answer :  Assertion is correct, reason is correct; reason is a correct explanation for assertion.

Question 9 :  When we hold a book in our hand, we are balancing the gravitational force on the book due to

  • a) normal force provided by our hand
  • b) friction force provided by our book
  • c) both
  • d) None of these

Answer :  normal force provided by our hand

Question 10 :   Which of the following has infinite range?

  • a) Both
  • b) Electromagnetic force
  • c) Gravitational force
  • d) None of these

Answer :  Both

Question 11 :  Which of the following statements is/are correct?

I. Strong nuclear force binds protons and neutrons in a nucleus.
II. In twentieth century, silicon chip triggered a revolutionary changes in technology of computer system.
III. The fossil fuels of the planet are dwindling fast and there is urgent need to discover new source of energy.

  • a) I, II and III
  • b) Only III
  • c) I and II
  • d) Only I

Answer :  I, II and III

Question 12 :  The field of work of S. Chandrashekar is

  • a) theory of black hole
  • b) theory of relativity
  • c) Cosmic rays
  • d) X-rays

Answer :  theory of black hole

Question 13 :  Who discovered X-rays?

  • a) Roentgen
  • b) Madam Curie
  • c) Chadwick
  • d) Thomson

Answer :  Roentgen

Question 14 :  Who gave general theory of relativity?

  • a) Einstein
  • b) Marconi
  • c) Ampere
  • d) Newton

Answer :  Einstein

Question 15 :  Which of the following is wrongly matched ?

  • a) Humidity-Calorimeter
  • b) Coulomb’s law-charges
  • c) Lactometer-Milk
  • d) Barometer-Pressure

Answer :  Humidity-Calorimeter


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.