In This Post we are  providing Chapter-10 Straight Lines NCERT MCQ for Class 11 Math which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON STRAIGHT LINES

Question 1.
The locus of a point, whose abscissa and ordinate are always equal is

(a) x + y + 1 = 0
(b) x – y = 0
(c) x + y = 1
(d) none of these.

Answer: (b) x – y = 0

Question 2.
The equation of straight line passing through the point (1, 2) and parallel to the line y = 3x + 1 is
(
a) y + 2 = x + 1
(b) y + 2 = 3 × (x + 1)
(c) y – 2 = 3 × (x – 1)
(d) y – 2 = x – 1

Answer: (c) y – 2 = 3 × (x – 1)

Question 3.
What can be said regarding if a line if its slope is negative

(a) θ is an acute angle
(b) θ is an obtuse angle
(c) Either the line is x-axis or it is parallel to the x-axis.
(d) None of these

Answer: (b) θ is an obtuse angle

Question 4:
The equation of the line which cuts off equal and positive intercepts from the axes and passes through the point (α, β) is
(a) x + y = α + β
(b) x + y = α
(c) x + y = β
(d) None of these

Answer: (a) x + y = α + β

Question 5.
Two lines a1x + b1y + c1 = 0 and a2x + b2y + c2 = 0 are coincident if

(a) a1/a2 = b1/b2 ≠ c1/c2
(b) a1/a2 ≠ b1/b2 = c1/c2
(c) a1/a2 ≠ b1/b2 ≠ c1/c2
(d) a1/a2 = b1/b2 = c1/c2

Answer: (d) a1/a2 = b1/b2 = c1/c2

Question 6:
The equation of the line passing through the point (2, 3) with slope 2 is

(a) 2x + y – 1 = 0
(b) 2x – y + 1 = 0
(c) 2x – y – 1 = 0
(d) 2x + y + 1 = 0

Answer: (c) 2x – y – 1 = 0

Question 7.
The slope of the line ax + by + c = 0 is

(a) a/b
(b) -a/b
(c) -c/b
(d) c/b

Answer: (b) -a/b

Question 8.
Equation of the line passing through (0, 0) and slope m is

(a) y = mx + c
(b) x = my + c
(c) y = mx
(d) x = my

Answer: (c) y = mx

Question 9.
The angle between the lines x – 2y = y and y – 2x = 5 is

(a) tan-1 (1/4)
(b) tan-1 (3/5)
(c) tan-1 (5/4)
(d) tan-1 (2/3)

Answer: (c) tan-1 (5/4)

Question 10.
Two lines a1x + b1y + c1 = 0 and a2x + b2y + c2 = 0 are parallel if

(a) a1/a2 = b1/b2 ≠ c1/c2
(b) a1/a2 ≠ b1/b2 = c1/c2
(c) a1/a2 ≠ b1/b2 ≠ c1/c2
(d) a1/a2 = b1/b2 = c1/c2

Answer: (a) a1/a2 = b1/b2 ≠ c1/c2

Question 11.
The locus of a point, whose abscissa and ordinate are always equal is
(a) x + y + 1 = 0
(b) x – y = 0
(c) x + y = 1
(d) none of these.

Answer: (b) x – y = 0

Question 12.
In a ΔABC, if A is the point (1, 2) and equations of the median through B and C are respectively x + y = 5 and x = 4, then B is
(a) (1, 4)
(b) (7, – 2)
(c) none of these
(d) (4, 1)

Answer: (b) (7, – 2)

Question 13.
The length of the perpendicular from the origin to a line is 7 and the line makes an angle of 150 degrees with the positive direction of the y-axis. Then the equation of line is

(a) x + y = 14
(b) √3y + x = 14
(c) √3x + y = 14
(d) None of these

Answer: (c) √3x + y = 14

Question 14.
If two vertices of a triangle are (3, -2) and (-2, 3) and its orthocenter is (-6, 1) then its third vertex is

(a) (5, 3)
(b) (-5, 3)
(c) (5, -3)
(d) (-5, -3)

Answer: (d) (-5, -3)

Question 15.
The sum of squares of the distances of a moving point from two fixed points (a, 0) and (-a, 0) is equal to 2c² then the equation of its locus is

(a) x² – y² = c² – a²
(b) x² – y² = c² + a²
(c) x² + y² = c² – a²
(d) x² + y² = c² + a²Answer

Answer: (c) x² + y² = c² – a²



Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.