MATHS IMPORTANT QUESTIONS & MCQS FOR CLASS 7th

Get Chapter Wise MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Students can practice CBSE Class 7 Maths MCQs Multiple Choice Questions with Answers to score good marks in the examination.  Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 7 Maths. Every question of the textbook has been answered here.

Chapter - 3 Data Handling

MCQs 

1. On which day is the number of tourists maximum?
(a) Sunday
(b) Wednesday
(c) Tuesday
(d) Saturday

Answer

Answer: (a)


2. On which day is the number of tourists minimum?
(a) Friday
(b) Monday
(c) Thursday
(d) Saturday

Answer

Answer: (a)


3. On which day 60 tourists visit?
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Friday
(d) Sunday

Answer

Answer: (c)


4. What is the difference between the num-ber of tourists visiting on Friday and Monday?
(a) 10
(b) 24
(c) 38
(d) 5

Answer

Answer: (d)


5. The sum of the number of tourists visit-ing on Sunday and Friday is
(a) 160
(b) 60
(c) 220
(d) 100

Answer

Answer: (c)


6. The difference between the maximum and minimum number of tourists is
(a) 50
(b) 80
(c) 90
(d) 100

Answer

Answer: (d)


7. A batsman scored the following number of runs in six innings:
35, 30, 45, 65, 39, 20
The mean runs scored by him in an inning is
(a) 39
(b) 38
(c) 37
(d) 40

Answer

Answer: (a)


8. The mean of the numbers 10,20, 30 and 40 is
(a) 20
(b) 25
(c) 30
(d) 50

Answer

Answer: (b)


9. The range of the weights (in kg) of a students of a class given below is:
49, 60, 47, 50, 47, 59, 58, 45, 53
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 2

Answer

Answer: (b)


10. The marks of 11 students of a class are as given below:
78, 11, 99, 63, 94, 6, 78, 36, 30, 55, 22
The range of marks is
(a) 90
(b) 91
(c) 92
(d) 93

Answer

Answer: (d)


11. The rainfall (in mm) in a city on 7 days of a certain week was recorded as follows:
tiwari academy class 7 maths Chapter 3 Data Handling 26


On how many days was the rainfall less than 6 mm?
(a) 0
(b) 3
(c) 6
(d) 7

Answer

Answer: (d)


12. The mode of the distribution 3,5, 7, 4, 2, 1, 4, 3, 4 is
(a) 7
(b) 4
(c) 3
(d) 1

Answer

Answer: (b)


13. The marks of some students are as given below:
30, 31, 32, 32, 33, 32, 34, 35, 30, 31, 33, 32
Find the mode of their marks.
(a) 30
(b) 31
(c) 32
(d) 33

Answer

Answer: (c)


14. The median of the distribution 2, 3, 4, 7, 5, 1, 6 is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d)


15. The median of the data 20, 30, 40, 10, 15, 25, 35 is
(a) 20
(b) 25
(c) 30
(d) 40

Answer

Answer: (b)


16. Which of the following statements is true?
(a) The mode is always one of the numbers in a data
(b) The mean is always one of the numbers in a data
(c) Mean < Mode in a data
(d) Median < Mode in a data

Answer

 


17. A coin is tossed. What is the probability of getting head?
(a) 0
(b) 1
(c) \frac { 1 }{ 2 }
(d) 2

Answer

Answer: (c)


18. A coin is tossed. What is the probability of getting tail?
(a) 1
(b) \frac { 1 }{ 2 }
(c) 2
(d) 0

Answer

Answer: (b)


19. A die is thrown. What is the probability of getting 1?
(a) 0
(b) 1
(c) \frac { 1 }{ 2 }
(d) \frac { 1 }{ 6 }

Answer

Answer: (d)


20. A die is thrown. What is the probability of getting 6?
(a) 0
(b) \frac { 1 }{ 6 }
(c) \frac { 1 }{ 2 }
(d) 1

Answer

Answer: (b)


Read the following bar graph and answer the following related questions :
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 3 Data Handling 27

21. Who got the maximum marks?
(a) Apala
(b) Meenu
(c) Saroj
(d) Indu

Answer

Answer: (a)


22. Who got the minimum marks?
(a) Apala
(b) Meenu
(c) Vimla
(d) Indu

Answer

Answer: (b)


23. The difference between maximum and minimum marks is
(a) 100
(d) 200
(c) 400
(d) 500

Answer

Answer: (d)


24. The ratio between the marks obtained by Saroj and Vimla is
(a) 1 : 2
(b) 2 : 3
(c) 3 : 4
(d) 1 : 6

Answer

Answer: (a)

Important Questions

Question 1.
Find the range of the following data:
21, 16, 30, 15, 16, 18, 10, 24, 26, 20
Solution:
Greatest number 30
Smallest number = 10
Range = 30 – 10 = 20

Question 2.
Find the mode of the following data:
24, 26, 23, 26, 22, 25, 26, 28
Solution:
Arranging the given data with the same value together, we get
22, 23, 24, 25, 26, 26, 26, 28
Here, 26 occurs the greatest number of times i.e. 3 times
Thus, the required mode = 26.

Question 3.
Find the average of the numbers 8, 13, 15.
Solution:
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q3
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q3.1

Question 4.
Find the median of the following data:
8, 6, 10, 12, 14
Solution:
Let us arrange the given data in increasing order,
6, 8, 10, 12, 14
n = 5 (odd)
Median = (n+12)th term = 3rd term = 10
Thus, the required median = 10.

Question 5.
Find the median of the following data:
20, 14, 6, 25, 18, 13, 19, 10, 9, 12
Solution:
Arranging the given data in increasing order, we get
6, 9, 10, 12, 13, 14, 18, 19, 20, 25
n = 10 (even)
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q5
Thus, the required median = 13.5

Question 6.
A fair die is rolled, find the probability of getting a prime number.
Solution:
Number on a die = 1, 2, 3, 4, 5, 6
n(S) = 6
Prime numbers = 2, 3, 5
n(E) = 3
Probability = n(E)n(S) = 36 = 12
Thus the required probability = 12.

Question 7.
If the averages of the given data 6, 10, 12, x, 16 is 14, find the value of x.
Solution:
Average of the given numbers
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q7
Thus, the required value of x is 26.

Question 8.
Find the mean of the first 5 multiples of 3.
Solution:
Five multiples of 3 are 3, 6, 9, 12 and 15
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q8
Hence, the required mean = 9.

Data Handling Class 7 Extra Questions Short Answer Type

Question 9.
The following bar graph shows the number of books sold by a publisher during the five consecutive years. Read the bar graph and answer the following questions:
(i) About how many books were sold in 2008, 2009 and 2012 years?
(ii) In which years were 575 books were sold?
(iii) In which years were the minimum number of books sold?
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q9
Solution:
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q9.1
(ii) In the year of 2012, maximum number of books i.e. 575 were sold.
(iii) Minimum number of books i.e. 150 were sold in the year 2008.

Question 10.
Find the mean and median of first five prime numbers.
Solution:
First five prime numbers are: 2, 3, 5, 7 and 11
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q10
Here, n = 5
Median is the middle term, i.e., 5.

Question 11.
The marks obtained (out of 10) by 80 students in a class test are given below:
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q11
Find the mode of the above data.
Solution:
In the given frequency distribution table, we find that the observation 7 has maximum frequency, i.e., 20
Hence, the required mode = 7.

Question 12.
A bag contains 5 white and 9 red balls. One ball is drawn at random from the bag. Find the probability of getting
(a) a white ball
(b) a red ball
Solution:
Total number of balls = 5 + 9 = 14 balls
n(S) = 14
(i) Number of white ball = 5
n(E) = 5
Probability of getting white ball = n(E)n(S) = 514
(ii) Number of red balls = 9
n(E) = 9
Probability of getting white ball = n(E)n(S) = 914

Question 13.
A dice is tossed once. Find the probability of getting
(i) a number 5
(ii) a number greater than 5
(iii) a number less than 5
(iv) an odd number
(v) an even number
(vi) a number greater than 6
Solution:
Total number of outcomes = 6
n(S) = 6
(i) An event of getting a number 5
n(E) = 1
Probability = n(E)n(S) = 16
(ii) An event of getting a number 5 greater than 5, i.e., 6
n(E) = 1
Probability = n(E)n(S) = 16
(iii) An event of getting a number less than 5, i.e., 1, 2, 3 and 4.
n(E) = 4
Probability = n(E)n(S) = 46 = 23
(iv) An event of getting an odd number, i.e., 1, 3 and 5.
n(E) = 3
Probability = n(E)n(S) = 36 = 12
(v) An event of getting an even number, i.e., 2, 4 and 6.
n(E) = 3
Probability = n(E)n(S) = 36 = 12
(vi) An event of getting a number greater than 6, i.e., Nil.
n(E) = 0
Probability = n(E)n(S) = 06 = 0

Data Handling Class 7 Extra Questions Long Answer Type

Question 14.
The data given below shows the production of motorbikes in a factory for some months of two consecutive years.
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q14
Study the table given above and the answer the following questions:
(a) Draw a double bar graph using an appropriate scale to depict the above information and compare them.
(b) In which year was the total output maximum?
(c) Find the mean production for the year 2007.
(d) For which month was the difference between the production for the two years is the maximum?
(e) In which month for the year 2008, the production was the maximum?
(f) In which month for the year 2007, the production was the least? [NCERT Exemplar]
Solution:
(a) Double bar graph
Scale : 1 cm = 100 Motor Bikes
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q14.1
The above bar graph depicts the total production of motorbikes in two consecutive years.
Total production in 2007 was 22100 whereas in 2008 it was 21100.
(b) In the year 2007, the total production was maximum (22100)
(c) Mean production in the year 2007 is
Data Handling Class 7 Extra Questions Maths Chapter 3 Q14.2
(d) Production of motorbikes in the May 2007 = 4500 and in May 2008 = 3200
Difference = 4500 – 3200 = 1300 which is the maximum
(e) In the month of August 2008, production was maximum i.e., 6000
(f) In the month of Feb. 2007 the production was least i.e., 2800.

Question 15.
A coin and a die are tossed once together. Find the total number of outcomes.
Solution:
A coin has two faces, Head (H) and Tail (T)
A die has six faces marked with numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6
Possible outcomes are:
H1, H2, H3, H4, H5, H6, T1, T2, T3, T4, T5, T6
Total number of outcomes = 2 × 6 = 12


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.