NCERT MCQ ON Measures of Dispersion:

Question1 : Which is the relative measure of dispersion?
(a) Range
(b) Mean deviation
(c) Coefficient of standard deviation
(d) None of these

Answer :  C

Question2 : Which of the following is a unitless measure of dispersion?
(a) Standard deviation
(b) Mean deviation
(c) Coefficient of variation
(d) Range

Answer :  C

Question3 : If the first quartile is 104 and quartile deviation is 8, the third quartile is:
(a) 130
(b) 120
(c) 136
(d) 146

Answer :  B

Question4 : If all the observations are multiplied by 5, then
(a) New S.D. would be also multiplied by 5
(b) New S.D. would be increased by 5
(c) New S.D. would be half of the previous S.D
(d) New S.D. would be decreased by 5

Answer :  A

Question 5: Which of the following formulae is used to find out inter quartile range?
(a) a1−Q3 /2
(b) Q1+Q3 /2
(c) Q3 − Q1
(d) Q3 + Q1

Answer :  C

Question6 : Coefficient of variation is a percentage expression of:
(a) mean deviation
(b)quartile deviation
(c) standard deviation
(d)none of these

Answer :  C

Question7 : Which of these is the merit of standard deviation?
(a) Standard deviation is based on all values of the series
(b) Standard deviation shows little effect of changes in the sample
(c) In the estimation of standard deviation, more importance is given to difficult and extreme value
(d) Both (a) and (b)

Answer :  D

Question8 : Standard Deviation is
(a) Absolute measure
(b) Relative measure
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer :  A

Question9 : In the calculation of standard deviation, deviations are taken only from the value of the series.
(a) mean
(b) mode
(c) median
(d) quartile

Answer :  A

Question10 : Which of the following equations is correct?
(a) Variance = σ
(b) Variance = σ2
(c) Variance = σ4
d) Variance = √σ×2

Answer :  B

Question 11: The standard deviation of a set of 50 observations is 8. If each observation is multiplied by 2, then the new value of standard deviation will be:
(a) 4
(b) 8
(c) 16
(d) none of the above

Answer :  C

Question12 : Which measures of dispersion is the quickest to compute?
(a) Mean deviation
(b) Quartile deviation
(c) Standard deviation
(d) Range

Answer :  D

Question13 : Which one is difficult to compute?
(a) Relative measures of dispersion
(b) Absolute measures of dispersion
(c) Both (a) and (b)
(d) Range

Answer :  A

Question 14:  The most commonly used measure of dispersion is
(a) Coefficient of variation
(b) Standard deviation
(c) Range
(d) Quartile deviation

Answer :  B

Question15 : Mean deviation can be calculated by using:
(a) mean
(b)mode
(c) median
(d) all of these

Answer :  D

Question16 : “Root-Mean Square Deviation from Mean” is
(a) Standard deviation
(b) Quartile deviation
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer :  A

Question17 : The measure of dispersion which ignores signs of the deviations from a central value is:
(a) Quartile deviation
(b) Range
(c) Standard deviation
(d) Mean deviation

Answer :  D

Question18 : Which of the following is not a measure of dispersion?
(a) Variance
(b) Mean deviation
(c) Standard deviation
(d) Mode

Answer :  D

Question19 : The standard deviation of 25 numbers is 40. If each of the numbers is increased by 5, then the new standard deviation will be:
(a) 40
(b) 45
(c) 41.5
(d) None of these

Answer :  A

Question20 : The standard deviation of a set of 50 observations is 6.5. If value of each observation is increased by 5, then the standard deviation is:
(a) 2.5
(b) 6.5
(c) 3.5
(d) none of the above

Answer :  B

Question21 : Semi-interquartile range is also known as
(a) Mean deviation
(b) Standard deviation
(c) Quartile deviation
(d) Quartile range.

Answer :  C

Question22 : If mean and coefficient of variation of a set of data is 10 and 5, respectively, then the standard deviation is:
(a) 10
(b) 0.5
(c) 5
(d) none of the above

Answer :  B

Question23 : A set of values is said to be relatively uniform if it has:
(a) High dispersion
(b) Zero dispersion
(c) Little dispersion
(d) Negative dispersion

Answer :  C

Question24 : Which measure of dispersion has a different unit other than the unit of measurement of values?
(a) Mean deviation
(b) Range
(c) Standard deviation
(d) Variance

Answer :  D

Question25 : Which measure is based on only the central fifty per cent of the observations?
(a) Mean deviation
(b) Quartile deviation
(c) Standard deviation
(d) All these measures

Answer :  B

Question26 : Which measure of dispersion is based on the absolute deviations only?
(a) Quartile deviation
(b) Mean Variation
(c) Standard deviation
(d) Range

Answer :  B

Question27 : Quartile deviation is called
(a) Inter quartile range
(b) Quartile range
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer :  A

Question28 : Which measure of dispersion is not affected by the presence of extreme observations?
(a) Standard deviation
(b) Mean deviation
(c) Range
(d) Quartile deviation

Answer :  D

Question29 : The range of the following set of observations 2, 3, 5, 9, 8, 7, 6, 5, 7, 4, 3 is:
(a) 6
(b) 7
(c) 5.5
(d) 11

Answer :  B

Question30 : Which one is an absolute measure of dispersion?
(al Standard Deviation
(b) Mean Deviation
(c) Range
(d) All these measures

Answer :  D

Question31 : If the minimum value in a set is 9 and its range is 57, the maximum value of the set is:
(a) 33
(b) 66
(c) 48
(d) None of these

Answer :  B

Question32 : Which of the following measures of dispersion can attain a negative value?
(a) Range
(b) Mean deviation
(c) Standard deviation
(d) Variance

Answer :  A

Question33 : The measure of variation which is mostly affected by extreme items is:
(a) Range
(b) Quartile deviation
(c) Standard deviation
(d) Mean deviations

Answer :  A

Question34 : Coefficient of variation is
(a) Absolute measure
(b) Relative measure
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer :  B

Question35 : The range represents the
(a) Difference between highest and lowest value
(b) Middle number
(c) Highest number
(d) Lowest number

Answer :  A

Question36 : For comparison of two different series, the best measure of dispersion is:
(a) Mean deviation
(b) Range
(c) Standard deviation
(d) Coefficient of variation

Answer :  D

Question37 : The appropriate measure of dispersions for open – end classification is:
(a) Mean deviation
(b) Standard deviation
(c) Quartile deviation
(d) All these measures

Answer :  C


Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.