In This Post we are  providing Chapter-15 STATISTICS NCERT MOST IMPORTANT QUESTIONS for Class 11 MATHS which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MOST IMPORTANT QUESTIONS ON STATISTICS

1. In a test with a maximum marks 25, eleven students scored 3,9,5,3,12,10,17,4,7,19,21 marks respectively. Calculate the range.

Ans. The marks can be arranged in ascending order as 3,3,4,5,7,9,10,12,17,19,21.

Range = maximum value – minimum value

=21-3

= 18


2. Coefficient of variation of two distributions is 70 and 75, and their standard deviations are 28 and 27 respectively what are their arithmetic mean?

Ans. Given C.V (first distribution) = 70

Standard deviation = 

= 28

C.V 

Similarly for second distribution

C.V 


3. Write the formula for mean deviation.

Ans.MD


4. Write the formula for variance

Ans. Variance 


5. Find the median for the following data.

579101215

862226

Ans.

579101215
862226
81416182026

Median is the average of 13th and 14th item, both of which lie in the c.f 14


6. Write the formula of mean deviation about the median

Ans.


7. Find the rang of the following series 6,7,10,12,13,4,8,12

Ans. Range = maximum value – minimum value

= 113-4

=9


8. Find the mean of the following data 3,6,11,12,18

Ans. Mean = 


9. Express in the form of a + ib (3i-7) + (7-4i) – (6+3i) + i23

Ans. Let

Z = 


10. Find the conjugate of 

Ans.


11. Solve for x and y, 3x + (2x-y) i= 6 – 3i

Ans.3x = 6

x = 2

2x – y = – 3

2 × 2 – y = – 3

– y = – 3 – 4

y = 7


12. Find the value of 1+i2 + i4 + i6 + i8 + —- + i20

Ans.


13. Multiply 3-2i by its conjugate.

Ans. Let z = 3 – 2i


14. Find the multiplicative inverse 4 – 3i.

Ans. Let z = 4 – 3i


15. Express in term of a + ib 

Ans.









Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.