In This Post we are  providing Laburnum Top NCERT MCQ for Class 11 English Hornbill which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter.

NCERT MCQ ON LABURNUM TOP

Question 1.
What is described as ‘engine’ in the poem?

(a) Lizard
(b) Machine
(c) Laburnum Tree
(d) None of the above

Answer: (c) Laburnum Tree


Question 2.
What is the dominant colour used in the poem?

(a) Red
(b) Blue
(c) Yellow
(d) Green

Answer: (c) Yellow


Question 3.
What Transferred Epithet was used in the poem ‘The Laburnum Top’?

(a) her barred face identity mask
(b) engine of her family
(c) Sleek as a lizard
(d) September sunlight

Answer: (a) her barred face identity mask


Question 4.
How was the tree in the end when the bird flew away?

(a) It was still alive
(b) Nothing changed in the looks
(c) it was death-like again
(d) None of the above

Answer: (c) it was death-like again


Question 5.
Where did the bird vanish after feeding her young ones?

(a) to the other branch
(b) to the top of the tree
(c) to her nest
(d) behind the yellow leaves

Answer: (d) behind the yellow leaves


Question 6.
What happened after she fed her young ones?

(a) she flew away
(b) she flew to the other side of the branch
(c) she stayed there
(d) she took some rest in the nest

Answer: (b) she flew to the other side of the branch


Question 7.
How did the bird move to the other side of the branch?

(a) Like a lizard
(b) Slowly
(c) Smoothly
(d) by flying

Answer: (a) Like a lizard


Question 8.
Where are the young ones of the Goldfinch bird?

(a) On the thickness of the branch
(b) On the top of the tree
(c) on other tree
(d) they were never there

Answer: (a) On the thickness of the branch


Question 9.
When did the death-like tree become alive?

(a) in the month of March
(b) by the arrival monsoon season
(c) by the arrival of the Goldfinch bird
(d) by the arrival of sparrows

Answer: (c) by the arrival of the Goldfinch bird


Question 10.
What happened to the leaves of the Laburnum tree?

(a) they were green
(b) turned yellow
(c) fallen down
(d) new leaves growing

Answer: (b) turned yellow

Question 11.
What is described by the word ‘sleek’ in the poem?

(a) Lizard
(b) Bird
(c) Branch
(d) Top of the tree

Answer: (a) Lizard


Question 12.
What does the phrase “her barred face identity mask” mean?

(a) because she was brown in colour
(b) due to her dark coloured yellow body
(c) bird’s face became her identity and symbol of recognition
(d) None of the above

Answer: (c) bird’s face became her identity and symbol of recognition


Question 13.
What instance of Alliteration has been used in the poem ‘The Laburnum Top’ out of the following options?
(a) engine of her family

(b) her barred face
(c) Sleek as a lizard
(d) September sunlight

Answer: (d) September sunlight


Question 4.
What happened to the bird in the end of the poem?

(a) she flew away
(b) she stayed at the tree
(c) she went to other tree
(d) she went to bring some food for her younger ones

Answer: (a) she flew away


Question 15.
Why was Goldfinch’s body barely visible?

(a) due to her dark coloured yellow body
(b) because she was small
(c) because of the height of the tree
(d) because she was brown in colour

Answer: (a) due to her dark coloured yellow body





Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.