In This Post we are  providing Chapter-11 ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS NCERT MOST IMPORTANT QUESTIONS for Class 12 CHEMISTRY which will be beneficial for students. These solutions are updated according to 2021-22 syllabus. These MCQS  can be really helpful in the preparation of Board exams and will provide you with a brief knowledge of the chapter

NCERT MOST IMPORTANT QUESTIONS ON ALCOHOLS, PHENOLS AND ETHERS

Question 1.
What happens when

(a) Sodium phenoxide is treated with CH3Cl?
Answer:
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 42


(b) CH2 = CH – CH2 – OH is oxidised by PCC?
Answer:
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 43
(c) Phenol is treated with CH3COCI/anhydrous AlCl3?
Write chemical equations in support of your answer.
Answer:
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 44
Question 2.
(a) How will you convert the following:

(i) Phenol to benzoquinone
Answer:
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 45

(ii) Propanone to 2-methyl propane-2-ol
Answer:
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 46
(b) Why does propanol have a higher boiling point than that butane? (CBSE 2019C)
Answer:
The molecules of propanol are held together by intermolecular hydrogen bonding while butane molecules have only weak van der Waals forces of attraction. Since hydrogen bonds are stronger than van der Waals forces, therefore, propanol has a higher boiling point than butane.
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 47

Question 3.
Identify the product formed when propan-1 -ol is treated with a cone. H2S04 at 413 K. Write the mechanism involved for the above reaction.

Answer:
(a) 1-Propoxypropane is formed.
Mechanism involved:
Step 1: Formation of protonated alcohol. Propanol gets protonated in the presence of H+.
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 48
Step 2: Nucleophilic attack. Due to the presence of a +ve charge on the oxygen atom, the carbon of the CH2 part becomes electron deficient. As a result, a nucleophilic attack by another alcohol molecule (unprotonated) occurs on the protonated alcohol with the elimination of a molecule of water.
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 49
Step 3: Deprotonation. Oxonium ion loses a proton to form an ether.
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 50

Question 4.
Write the equations involved in the following reactions:
(i) Reimer-Tiemann reaction

Answer:
Reimer-Tiemann reaction: When phenol is refluxed with chloroform in the presence of aqueous caustic alkali at 340 K, an aldehydic group (CHO) gets introduced in the ring at a position ortho to the phenolic group. Ortho hydroxy benzaldehyde or salicylaldehyde is formed as the product of the reaction.
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 51

(ii) Williamson’s ether synthesis
Answer:
Williamson’s ether synthesis. This is used to prepare symmetrical and unsymmetrical ethers by treating alkyl halide with either sodium alkoxide or sodium phenoxide.
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 52
Aryl halides cannot be used for the preparation of alkyl-aryl ethers because of their low reactivity.

Question 5.
Draw the structure and name the product formed if the following alcohols are oxidised. Assume that an excess of the oxidising agent is used
.
(i) CH3CH2CH2CH2OH
Answer:
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 53
(ii) 2-butenol
Answer:
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 54
(iii) 2-methyl-1-propanol
Answer:
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 55

Question 6.
Write the main product(s) in each of the following reactions:

Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 56
Answer:
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 57

Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 58
Answer:
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 59

Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 60
Answer:
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 61

Question 7.
Give reasons for the following:
(i) Protonation of phenols Is difficult whereas ethanol easily undergoes protonation
.
Answer:
In phenols, the oxygen atom acquires a partial positive charge due to resonance and therefore, it is not easily protonated. On the other hand, in ethanol, the alkyl group is an electron-releasing group and increases the electron density on 0 atoms. Therefore, ethanol is easily protonated.

(ii) Bolting point of ethanol is higher than that of dimethyl ether.
Answer:
The molecules of ethanol are held together by intermolecular hydrogen bonding while dimethyl molecules have only weak van der Waals forces of attractions. Since hydrogen bonds are stronger than van der Waals forces, ethanol has a higher boiling point than dimethyl ether.
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 62

(iii) Anisole on reaction with Hl gives phenol and CH3-I as main products and not iodobenzene and CH3OH.
Answer:
This is because, during the reaction, the attack of halide ion occurs to the protonated anisole, i.e. methyl phenyl oxonium ion, which is formed during the protonation of anisole. Due to steric hindrance of the bulky phenyl group, the attack preferably occurs to the alkyl group forming methyl iodide and phenol.
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 63

Question 8.
How do you convert the following: (CBSE Delhi 2015, Delhi)
(i) Phenol to anisole
(ii) Propan-2-ol to 2-methylpropan-2-ol
(iii) Aniline to phenol?
OR
(i) Write the mechanism of the following reaction:
2CH3CH2OH Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 64CH3CH2—O—CH2CH3
(ii) Write the equation involved In the acetylation of salicylic acid
.
Answer:
(i) Phenol to anisole
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 65

Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 66

(iii) Aniline to phenol
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 67
Or
(i) The mechanism for the formation of ether from ethanol at 413 K is a nucleophilic bimolecular reaction as given below:
(a) Ethyl alcohol gets protonated in the presence of H+
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 68

(b) Due to the presence of a +ve charge on the oxygen atom, the carbon of CH2 part of CH3CH2 becomes electron deficient. As a result, nucleophilic attack by another alcohol molecule (unprotonated) occurs on the protonated alcohol with the elimination of a
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 69

(c) Oxonium ion loses a proton to form an ether.
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 70
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 71

Question 9.
Give reasons for the following:

(i) o-nitrophenol is more acidic than o-methoxyphenyl.
Answer:
This is because —NO2 (nitro group) is an electron-withdrawing group and will increase the +ve charge on oxygen to make it more acidic. On the other hand, the -OCH3 group is an electron¬releasing group and will decrease +ve charge on oxygen making it less acidic as O-H bond will not break easily.

(ii) Butan-1-oi has a higher boiling point than diethyl ether.
Answer:
Butan-1 -ol has intermolecular hydrogen bonding between their molecules. Therefore, it exists as associated molecules and large amount of energy is required to break these bonds and hence, its boiling point is high. But diethyl ether does not show any association by intermolecular hydrogen bonding. Hence, its boiling point is low.

(iii) (CH3)3C – O – CH3 on reaction with HI gives (CH3)3C – I and CH3 – OH as the main products and not (CH3)3C – OH and CH3 – I.
Answer:
The reaction:
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 72
gives (CH3)3C – I and CH3OH as the main products and not (CH3)3COH and CH3I. This is because the reaction occurs by the SN1 mechanism and the formation of products is governed by the stability of carbocation formed from the cleavage of the C-0 bond in the protonated ether. Since tert. butyl carbocation, (CH3)3C+ is more stable than methyl carbocation, CH3, the cleavage of C-0 gives a more stable carbocation, [(CH3)3C]+ and methanol. Then, iodide ion, I attacks this tert. butyl carbocation to form tert. butyl iodide.

Question 10.
(i) Write the mechanism of the following reaction:

Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 73
Answer:
HBr → H+ + Br
(a) H+ attacks oxygen of O-H to form protonated alcohol
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 74
(b) Protonated alcohol Loses a molecule of water to form a carbocation.
Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers 75
(C) Br attacks the carbocation to form bromoatkane
CH3CH2+ + Br → CH3CH2Br (Bromoethane)



Discover more from EduGrown School

Subscribe to get the latest posts sent to your email.